Германия променя конституцията заради фонд за отбрана за 100 милиарда евро

Според статистиката на НАТО се очаква Германия да похарчи 1,53% от БВП за отбрана през 2021 г.

08:00 | 30 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия се съгласи да промени конституцията си, за да позволи създаването на основан на кредит специален фонд за отбрана от 100 милиарда евро, предложен след инвазията на Русия в Украйна, съобщи германското финансово министерство в неделя. Прочетете още

Дясноцентристката опозиция и управляваща коалиция в Германия с лявоцентристките социалдемократи (SPD), Зелените и про-бизнеса Свободни демократи (FDP) заявиха, че са постигнали необходимото мнозинство от две трети, за да освободят фонда за отбрана от конституционната дългова спирачка.

Според източници на "Ройтерс", преговорите са били водени от лидера на FDP Кристиан Линднер, министъра на отбраната на SPD Кристин Ламбрехт, лидера на Зелените Аналена Бербок и заместника на опозицията Матиас Миделберг.

Парите ще бъдат използвани в продължение на няколко години за увеличаване на редовния бюджет за отбрана на Германия с около 50 милиарда евро и ще позволят на страната да изпълни целта на НАТО да изразходва 2% от икономическата си продукция за отбрана всяка година.

Според статистиката на НАТО се очаква Германия да похарчи 1,53% от БВП за отбрана през 2021 г.

Правителството реши да предостави 100 милиарда евро за военни инвестиции от бюджета си за 2022 г. Целият бюджет за отбрана на Германия за сравнение е 47 милиарда евро през 2021 г.