ЕК предлага постепенна забрана на петрола от Русия, санкционира още банки

Петролният ход е труден за Европа, която е изправена и пред потенциално спиране на руския газ заради искането на Кремъл да се плаща в рубли

11:16 | 4 май 2022
Обновен: 11:25 | 4 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз планира да забрани руския суров петрол през следващите шест месеца и рафинираните горива до края на годината като част от шестия кръг от санкции за увеличаване на натиска върху Владимир Путин заради инвазията му в Украйна, предават световни медии.

„Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване пред Европейския парламент. „Ще се уверим, че постепенно премахваме руския петрол по подреден начин, по начин, който позволява на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и да сведем до минимум въздействието върху световните пазари."

На Унгария и Словакия, които са силно зависими от руската енергия и се противопоставиха на внезапното спиране на петрола, ще бъде предоставен по-дълъг срок - до края на 2023 г. - за прилагане на санкциите, според запознати. 

Цените на петрола продължиха да нарастват, като фючърсите на Brent се повишиха с 2%.

ЕС също така предлага да изключи "Сбербанк" и други кредитори от международната платежна система SWIFT, каза фон дер Лайен.

„Ние премахваме от SWIFT "Сбербанк" – най-голямата банка в Русия, както и две други големи банки. С това удряме банки, които са системно критични за руската финансова система и способността на Путин да води война“, каза фон дер Лайен.

„Това ще затвърди пълната изолация на руския финансов сектор от глобалната система“, каза тя.

Фон дер Лайен каза, че повече високопоставени руски военни служители ще бъдат изправени пред замразяване на активи в ЕС и забрани за пътуване, без да посочва имена. „Това няма да ви се размине“, каза тя, имайки предвид Кремъл.

27-те държави-членки на ЕС ще се срещнат в сряда, за да обсъдят - и евентуално да одобрят - предложението.

Този ход драстично увеличава залозите за Москва, тъй като ЕС, най-големият потребител на суров петрол и горива от Русия, се опитва да окаже натиск върху Путин. През 2019 г. почти две трети от вноса на суров петрол в блока идват от Русия.

Предложенията включват забрана на всички услуги, свързани с транспортирането на руски петрол, включително финансиране, посредничество, техническа помощ и финансова помощ, казаха официални лица пред Bloomberg.. Ограниченията ще включват и застраховките. Мерките ще следват същия график като забраната на руския петрол.

Фон дер Лайен също така предложи забрана на три големи руски държавни телевизионни оператора от ефира на ЕС и санкции срещу високопоставени военни и други лица, които са извършили предполагаеми военни престъпления в Буча и които извършват „обсадата на Мариупол“. ЕС вече забрани RT и Sputnik през март. RT се бори срещу забраната в съдилищата на ЕС.

Пакетът ще включва и забрана на услугите на „счетоводители, консултанти и ПР експерти от Европа“ за руски компании, каза фон дер Лайен.

Петролният ход е труден за Европа, която е изправена и пред потенциално спиране на руския газ заради искането на Кремъл да се плаща в рубли.

„Постепенното ембарго на ЕС върху руския петрол е рискован залог, тъй като в краткосрочен план може да остави руските приходи високи, като същевременно предполага негативни последици за ЕС и световната икономика по отношение на по-високите цени – да не говорим за рискове от отмъщение чрез доставките на природен газ“, каза Симоне Талиапиетра, научен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel.

Дизелът ще създаде особено големи проблеми. Доставките на дизел бяха ограничени още преди войната да започне. Сега рекордната премия към суровия петрол и изключително възходящите криви напред сочат към пазар, който крещи за гориво. В центъра на глобалната криза е Европа, регион, който силно разчита на внос от цял ​​свят, но най-вече от Русия.

Повече от 40% от вноса на дизелово гориво в ЕС идва от Русия през 2020 г., според данни на Евростат, събрани от Bloomberg. В исторически план Обединеното кралство също е основен купувач на руски продукти, въпреки че вече заяви, че постепенно ще прекрати доставките от страната.