Санкциите не са изяснили какво се смята за "руски петрол"

Руският суров петрол ще продължи да изтича на пазара, точно както сега доставките от Иран и Венецуела

13:55 | 1 май 2022
Обновен: 14:57 | 1 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол са все по-близо, като Германия, най-голямата икономика в блока, заяви, че няма да се противопостави на ембаргото. Но какво всъщност се счита за "руски петрол"?

Въвеждането на ограничения върху руския суров петрол е едно. Друго са опитите да се спре продажбата на руски рафинирани продукти. Това е по-сложно, защото не е ясно какво може или трябва да бъде включено в тях, пише Джулиан Лий за Bloomberg.

За суровия петрол това е (относително) ясно. Санкциите трябва да се прилагат за суровия петрол, изпомпван от петролните находища в Русия, от които правителството получава приходи под формата на експортни мита и данък върху добива на минерали.

Единствената област на несигурност е суровия петрол на CPC /Caspian Pipeline Consortium/ , който се доставя от терминал на руското черноморско крайбрежие - близо до основното експортно пристанище на страната в региона Новоросийск, но напълно отделно от него. Сместа съдържа някои молекули с руски произход, а купувачите биват преследвани от организации, които следят доставките на "руски" суров петрол.

На терминала за износ на CPC петролът се състои от приблизително 90% суров петрол от Казахстан и 10%, който идва от находища в руския сектор на Каспийско море, които се експлоатират от руската петролна компания Lukoil.

Макар че би било технически възможно руските молекули да бъдат отделени преди износа, както първоначално предложи Министерството на финансите на САЩ в своите насоки относно санкциите за руския петрол, това няма да се случи. Руските оператори на терминала за износ няма да отделят молекулите от руските петролни находища само, за да улеснят купувачите да избегнат санкциите. Това би го превърнало в кандидат за санкции.

От друга страна да се забрани износът на СРС, който пренася около 80% от износа на суров петрол от Казахстан, означава да се осакати икономиката на Казахстан, като същевременно се нанесе съвсем малка щета на Русия.

В средата на март Министерството на финансите на САЩ актуализира насоките си, като отбеляза, че суровият петрол на CPC "се продава и зарежда със сертификат за произход, удостоверяващ, че суровият петрол е с произход от Казахстан" и че "американските лица могат основателно да разчитат на сертификата за произход".

Така че руският суров петрол ще продължи да изтича на пазара, точно както сега доставките от Иран и Венецуела, като някои страни са готови да продължат да купуват въпреки санкциите. Биха могли да се предприемат стъпки за ограничаване и постепенно намаляване на тези потоци с течение на времето, като се предоставят дерогации на купувачи, които докажат, че намаляват покупките си на руски суров петрол. Това беше направено със значителен успех по време на санкциите срещу иранския петрол по времето на Обама. Да, ще има известна контрабанда и смесване на руски суров петрол с други сортове при съмнителни прехвърляния от кораб на кораб, но никоя система няма да бъде съвършена.

Рафинираните продукти са още по-сложни.

Горивата, произвеждани в руските рафинерии, са лесна мишена. Американската забрана за внос вече удря руските рафинерии, които имат малко други пазари за продажба на мазут и вакуумни газьоли. Натрупването на непродаден продукт ги принуди да намалят производителността си, тъй като нямат достатъчно място за съхранение.

Но какво да кажем например за дизеловото гориво, произвеждано в индийска рафинерия, която е започнала да внася руски суров петрол наред с доставките от традиционните доставчици от Близкия изток? Как трябва да се класифицират тези рафинирани продукти? Москва няма да види данъчни постъпления от продажбите на дизелово гориво - тя вече ги е събрала от първоначалния товар суров петрол. Но ако такива продажби са разрешени, няма икономически стимул за индийските рафинерии да спрат да купуват руски суров петрол. А покупките им нараснаха след нахлуването на Москва в Украйна.

Разходите за транспортиране на суров петрол от западна Русия до Индия и Китай са много по-големи, отколкото доставките до Европа, което налага големи отстъпки за компенсиране на по-високите транспортни разходи и много повече кораби, като пътуванията до Азия отнемат поне четири пъти повече време, отколкото пътуванията до Европа.

Динамиката на петролния пазар, където дизеловото гориво вече е в недостиг, а цените му достигнаха рекордно високи стойности, може да затрудни санкционирането на продукти, рафинирани от руски суров петрол, извън Русия. Може би това е просто нещо, с което трябва да живеем, тъй като санкциите се затягат за руските суровинни потоци. Санкциите няма да са провал, дори ако само намалят, а не спрат износа на петрол от Русия.