ЕС ще ухажва Африка, за да замени руския внос на газ

Схемата "рубли за газ" е нарушение на санкциите, предупреди Европейската комисия

09:00 | 3 май 2022
Обновен: 13:54 | 3 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще се стреми да засили сътрудничеството с африканските страни, за да помогне за замяната на вноса на руски природен газ и да намали зависимостта от Москва с почти две трети тази година.

Страните в Африка, по-специално в западната част на континента, като Нигерия, Сенегал и Ангола, предлагат до голяма степен неизползван потенциал за втечнен природен газ (LNG), според проектодокумент на ЕС, видян от Bloomberg News. Съобщението за външния енергиен ангажимент се очаква да бъде прието от Европейската комисия по-късно този месец като част от пакет за изпълнение на плана на блока за намаляване на енергийната зависимост от Москва.

Блокът иска да се отдалечи от най-големия си доставчик, след като президентът Владимир Путин нахлу в Украйна. Проектът за енергийна стратегия също има за цел да подготви региона за внос на 10 милиона тона водород от възобновяеми източници до 2030 г., за да подпомогне замяната на газа от Русия, в съответствие с амбициозната Зелена сделка на ЕС за излизане от изкопаемите горива и постигане на климатична неутралност до средата на века.

Планът на ЕС да увеличи вноса на втечнен природен газ с 50 милиарда кубически метра и да увеличи доставките на тръбопроводен газ от страни, различни от Русия, с 10 милиарда кубични метра, изисква установяване на отношения с традиционните доставчици на нова основа и разширяване на търговията с нови нововъзникващи доставчици, според документа.

Ключовите стъпки включват пълно прилагане на споразумението със САЩ за доставка на 15 милиарда кубически метра допълнителен LNG през 2022 г. и около 50 милиарда кубически метра годишно до 2030 г. Друга цел е подписването на тристранен меморандум за разбирателство с Египет и Израел за увеличаване на LNG доставки за Европа до лятото на тази година.

Блокът също така планира да подкрепи удвояването на капацитета на Южния газов коридор, който доставя газ от Азербайджан, до 20 милиарда кубически метра годишно. И докато работна група с Канада се подготвя да разгледа увеличаването на доставките на газ през следващите години, Япония и Южна Корея вече пренасочиха редица товари LNG към Европа.

„Катар е готов да улесни размяната с азиатски държави“, се казва в проектостратегията на комисията. „По отношение на тръбопроводния газ Норвегия вече е увеличила доставките си за Европа и както Алжир, така и Азербайджан показаха желанието си да направят това."

Изпълнителният орган на ЕС също така казва в документа, че блокът трябва да работи за осигуряване на „отворени, гъвкави, ликвидни и добре функциониращи глобални пазари за втечнен природен газ“, както с големи производители като САЩ, Австралия и Катар, така и с потребители, включително Китай, Япония и Южна Корея.

Увеличените покупки от Европа, идващи на фона на нарастващото световно търсене и вече високите цени на LNG, ще имат ефект върху световната търговия.

„ЕС също така трябва да изпраща последователни сигнали до пазара, за да балансира краткосрочните и средносрочните нужди с дългосрочните цели“, се казва в документа. „Всичко това изисква много по-координирана газова политика, за да се използва пазарната и политическата тежест на съюза и да се разработи инструмент за съвместни действия."

Схемата "рубли за газ" е нарушение на санкциите

Европейският съюз ще предостави по-подробни насоки през следващите дни за това какво компаниите могат и какво не могат да правят според правилата за санкции на ЕС, за да отговорят на исканията на Русия да плаща за газ в рубли, тъй като правителствата се страхуват от икономическия риск от спиране на доставките от Москва.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън каза в понеделник, че блокът трябва да даде на компаниите яснота, че механизмът на Кремъл – който ще изисква от европейските компании да открият сметки в евро и рубли в "Газпромбанк" – „е нарушение на санкциите и не може да бъде приет“.

Министрите на енергетиката на ЕС се срещнаха в понеделник в Брюксел, за да обсъдят отговора на искането на Русия, след като Москва прекъсна доставките на газ за Полша и България миналата седмица заради отказа да изпълнят новата ѝ заповед. Симсън нарече решението „неоправдано нарушение на съществуващите договори“ и каза, че трябва да се разглежда като „предупреждение, че всяка държава-членка може да бъде следващата“.

Руският указ гласи, че компаниите трябва да отворят две сметки в "Газпромбанк" – една в чуждестранна валута и една в рубли – и че законовото задължение се изпълнява, едва след като плащането бъде преобразувано в рубли и депозирано във втората сметка. ЕС заяви, че подобен механизъм би нарушил договорите, както и санкциите, но фирмите биха могли да продължат да плащат в евро или долари, ако Москва позволи на компаниите да обявят транзакцията за приключила, след като чуждестранната валута бъде депозирана за първи път.

Барбара Помпили, министър на екологичния преход на Франция, каза, че всички държави-членки са посочили, че ще се придържат към насоките на ЕС за плащане на газ. Унгария, която е силно зависима от руската енергия, по-рано предложи, че е отворена да плаща в рубли, за да гарантира непрекъснати доставки.

И все пак полският министър на климата Анна Москва каза в интервю за Bloomberg News, че забележките на министрите на срещата показват, че в ЕС все още няма единство. Докато много страни – включително Полша, Литва, Латвия, Естония, Дания и Финландия – одобриха забраната за плащане в евро, някои избраха да не коментират въпроса. Други, като Италия и Австрия, подчертаха опасенията си относно риска от потенциални прекъсвания на доставките на газ за икономиката, каза тя.

„Комисията каза, че ще изясни всички останали съмнения“, каза Москва в интервю. „Нямахме такива дори за момент и поехме последствията. Русия искаше да сплаши ЕС, да покаже, че тези, които не се съобразяват, ще бъдат отрязани. Но се надявам, че тези цели няма да бъдат постигнати и че след днешната среща страните, които имат известни съмнения, ще помислят върху това, дори и да започнат някакви преговори с "Газпром".

Симсън каза, че ЕС ще работи и за актуализиране на своите планове за готовност за газ и ще разгледа координацията на високо ниво на мерките, насочени към ограничаване на търсенето.

Тя добави, че равнището на съхранявания в съюза газ е на над 32 процента от капацитета и се повишава. Преди началото на зимния сезон запасите трябва да са достигнали 80%, а от 2023 г. нататък - 90%.

"Засега в България и Полша няма непосредствен риск, влизат алтернативни доставки от Гърция и Германия, а днес изрично благодарих на помагащите за тяхната солидарност", каза Симсън.

Европейска регионална работна група, която да следи ситуацията със снабдяването с газ на България и Полша, се събира в сряда на първото си заседание в София и на нея са поканени и представители на Западните Балкани и страните от Източното партньорство.