Русия върви към "обратна индустриализация" и "куфарна търговия"

Свиването на БВП през 2022 г. ще достигне 8,5%, а централната банка заяви, че борбата с инфлацията няма да е голям приоритет

18:00 | 22 април 2022
Обновен: 18:50 | 22 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е изправена пред много дълбоко и продължително икономическо свиване, както и пред по-висока инфлация и по-нисък стандарт на живот, тъй като санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници заради инвазията в Украйна, я лишават от жизненоважни продукти и технологии, смятат икономисти от централната банка на Русия, пише Bloomberg.

В най-подробното публично изявление за перспективите от началото на войната насам изследователският отдел на Банката на Русия предупреди в доклад, че "дълбочината на свиването може да бъде доста значителна, а траекторията на излизане от нея - изтеглена във времето", тъй като шоковете в предлагането, предизвикани от санкциите, едва ли ще отшумят бързо.

Централната банка ще оповести актуализираните си прогнози след заседанието за определяне на лихвените проценти на 29 април, а прогнозите на Изследователския отдел невинаги съвпадат с тези на официалния. Но проучване на банката сред анализатори, публикувано в четвъртък, показа, че очакванията за свиването на икономиката през тази година са се влошили до 9,2%, а инфлацията се вижда на ниво от 22% до края на 2022 г.

russia

Перспективите в доклада контрастират с оптимистичните прогнози на Кремъл, че Русия е устояла на най-лошото от санкциите и икономиката ѝ ще излезе по-силна. В доклада дори се предвижда завръщането на някои явления, наблюдавани за последен път по време на сътресенията през 90-те години на миналия век.

"Настоящата рецесия е с трансформационен, структурен характер и при всички сценарии ще бъде по-голяма по мащаб и продължителност" от последната, предизвикана от локдауните заради Covid-19 през 2020 г., заяви изследователският отдел. Изтеглянето на стотици международни компании от Русия вероятно ще има по-голямо въздействие от преките санкции, смята той.

Засега забавянето се проявява главно в проучванията на компаниите, тъй като запасите, натрупани преди инвазията на 24 февруари, все още не са изчерпани.

Но това затишие няма да продължи дълго, се казва в доклада, тъй като санкциите от тази година прекъсват веригите за доставки и руските компании се борят да компенсират компонентите, които вече не са налични. С течение на времето машините и оборудването ще се износват поради липса на резервни части, което ще намали ефективността.

Според доклада забавянето на бизнеса ще доведе до намаляване на търсенето, съкращаване на работни места и доходи, което допълнително ще отслаби икономиката. На този етап не е вероятно вътрешното производство да нарасне, за да замести липсващата продукция. Вносът, особено на потребителски стоки, ще се преориентира към "куфарна търговия", наблюдавана през 90-те години на миналия век, когато руснаците масово летяха до Китай, Турция и други пазари, за да донесат обратно стоки, които да продадат на отворените пазари. 

"Малките обеми на покупките и сложната логистика ще оскъпят този внос и ще означават, че е невъзможно той да замени традиционните доставчици", се казва в доклада.

Инфлацията "неизбежно ще се ускори временно", се посочва в доклада. 

Най-лошото свиване на производството, доходите и работните места "вероятно ще се случи приблизително до края на 2022 г.", се казва в доклада. 

След това ще започнат няколко години на "обратна индустриализация", тъй като компаниите ще търсят алтернативи на технологиите, прекъснати от санкциите. "Технологичната и икономическата ефективност на произведеното оборудване ще бъде по-ниска от настоящата", се казва в доклада.

Екологичните стандарти ще се понижат, тъй като емисиите и отпадъците ще нарастват.

В крайна сметка процесът на адаптация завършва с "равновесие и развитие на нова, по-малко технологично напреднала база", се посочва в доклада. Все още не е възможно да се каже дали потенциалните темпове на растеж на Русия - около 2 % годишно през последното десетилетие - ще се повишат или понижат в резултат на това, се казва в доклада.

През тази седмица стана ясно и, че инфлацията в Русия се връща на нивото отпреди войната. Това сочат данните на официалната руска статистика. 

Седмичната инфлация в Русия се забави до ниво, наблюдавано за последен път преди нахлуването в Украйна през февруари, като за това допринесоха по-силната рубла и краят на паническото купуване, което предизвика известен недостиг на стоки.

russia 02

През седемте дни до 15 април ръстът на цените е едва 0,2 %, като се забавя за шеста поредна седмица и вече е по-малко от една десета от темпа в началото на март, това заяви руската федерална статистическа служба в сряда. 

Цените на стоки като захар и зеле, които бяха подложени на натиск, тъй като хората бързаха да се запасят с провизии, намаляха на седмична база. Дори цените на стоките за дълготрайна употреба като автомобилите и прахосмукачките се понижиха леко.

Отсрочката вече позволи на централната банка да отмени част от извънредното си увеличение на лихвените проценти и да обещае още парични облекчения в бъдеще. Въпреки това управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина предупреди, че икономиката е изправена пред изпитание, тъй като международните санкции, наложени заради войната в Украйна, принуждават бизнеса да се адаптира, като го лишават от много вносни компоненти и нарушават веригите за доставки.

russian inflation

Потребителското търсене вече се е свило на фона на опасенията от допълнителни санкции, а годишната инфлация наближава 20%. Ръстът на заводските цени - ранен индикатор за инфлацията - се ускори допълнително през март и достигна почти 27% спрямо година по-рано, според статистическата служба

"Шокът изглежда отшумява, но ценовият натиск остава достатъчно висок, за да доведе до по-нататъшно ускоряване на инфлацията. Смущенията във веригите за доставки могат да се задълбочат с изчерпването на запасите", каза Скот Джонсън, Bloomberg Economics.

Банката на Русия реагира, като облекчи част от капиталовия си контрол и намали основния си лихвен процент от 20% на 17%, тъй като фокусът се измества към подкрепа на икономиката. Мерките, наложени за успокояване на пазарите след нападението над Украйна, също спомогнаха за ограничаване на потребителските цени, като обърнаха спада на рублата.

Икономиката е изправена пред дълбока, двугодишна рецесия, като според прогнозите на Международния валутен фонд свиването на брутния вътрешен продукт през 2022 г. ще достигне 8,5%. Набиулина заяви, че борбата с инфлацията ще бъде по-малко приоритетна и централната банка не очаква да постигне целта си от 4% до 2024 г.