Trafigura ще спре да купува петрол от "Роснефт" преди крайния срок за ЕС

"Роснефт" тази седмица не успя да продаде петрол на търг, на който поиска пълно предплащане в рубли

16:10 | 27 април 2022
Обновен: 16:48 | 27 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалният търговец на суровини Trafigura Group ще спре всички покупки на суров петрол от руската държавна компания "Роснефт" до 15 май, когато влязат в сила по-строгите правила на ЕС за продажбите на руски петрол, каза говорител на компанията във вторник.

Базираната в Женева фирма също ще "намали значително" обема на рафинираните продукти, които купува от "Роснефт".

Trafigura, заедно с конкурента Vitol, е основен доставчик на руски петрол, главно от "Роснефт". 

Компанията и други големи търговски фирми по-рано заявиха, че ще изпълняват само съществуващите договори и няма да договарят нови сделки.

Очакваше се Trafigura и други търговци да намалят вноса си през втората половина на май. Съгласно финансовите санкции на Европейския съюз срещу Русия търговците вече няма да могат да купуват петрол от "Роснефт" след 15 май, освен ако не е "строго необходимо" за осигуряване на енергийните нужди на ЕС. 

"Роснефт" не е коментирала до момента.

Търговията с руски петрол става все по-токсична за репутацията на компаниите след инвазията и много западни фирми намаляват връзките си с руски доставчици.

След нахлуването търговците продаваха повече от своите договорни руски количества на купувачи извън Европа. Индия и Турция са сред страните, които увеличават вноса на евтиния и нежелан суров петрол.

Активисти на "Грийнпийс" се опитаха да спрат няколко доставки на руски петрол и наскоро спряха прехвърляне в морето, включващо товар на Trafigura. 

Европейският съюз обмисля няколко варианта за намаляване на вноса на руски петрол като част от възможни по-нататъшни санкции срещу Москва заради нейното нахлуване в Украйна, но нито един не е официално предложен. Те включват плащания в специална ескроу (escrow) сметка, таван на цената и тарифи. 

Около половината от 4,7 милиона барела на ден (bpd) на суровия износ на Русия отиват за ЕС.

Дори и без забрана в целия ЕС, Кремъл намира все по-трудно да продава петрола си поради минно поле от нови регулации. В момента много трансакции със стоки са технически законни, банкови източници казват, че някои банки просто отказват да докоснат каквото и да е с руски произход.

В опит да компенсира въздействието на санкциите, президентът Владимир Путин поиска купувачите на газ да плащат на държавната газова компания "Газпром" в рубли. 

"Роснефт" последва примера, но тази седмица не успя да продаде петрол на търг, на който поиска пълно предплащане в рубли за над 5 милиона тона суров петрол. 

По данни на Bloomberg руският петролен гигант е предложил 5,1 млн. тона, или 37 млн. барела петрол с доставка през май и юни. Интерес към тях в Европа обаче няма, а засега Русия не успява да намери нови пазари. Единственият желаещ на този етап е Индия, която купува два пъти повече руски петрол отпреди, допълва още агенцията. Китай също не осъди официално войната, която започна Русия в Украйна и е потенциален купувач на руския петрол.

На този етап от "Роснефт" не коментират информацията.

Междувременно Bloomberg съобщава, че в Европа пристигна американският танкер Solana с около 2 млн. барела петрол. За първи път от шест години европейско пристанище посреща толкова голям танкер - обикновено танкерите са с вместимост между 600 хил. и 1 млн. барела петрол.

Като цяло в плановете на Русия са да изнася по 2,06 млн. барела на ден през май. Това е малко под нивото, записано през април, но и съществено над 1,5-те млн. барела, които страната продаде през май 2021 г.