Азиатски купувачи се опитват да се откажат от покупките на руски петрол

Търговията с руски петрол става все по-тайнствена след санкциите

08:33 | 26 април 2022
Обновен: 13:43 | 26 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските петролни рафинерии избягват да закупуват основен руски сорт петрол за износ от Далечния изток поради санкции срещу танкерна компания, която превозва товарите, предаде Bloomberg.

Сега купувачите се опитват да се откажат от покупките на сорта "Сокол", който беше разпродаден за товарене през май преди две седмици, казаха запознати. Поне една пратка от сорта за товарене в края на май е отменена, като няколко други рафинерии се опитват да отменят покупките за юни, казаха източниците, които поискаха да не бъдат назовани поради чувствителността на информацията.

"Сокол" се избягва поради участието на "Совкомфлот", руска държавна фирма, която транспортира суровия петрол, произведен в проекта "Сахалин-I" от експортния терминал Де-Кастри до клиенти в Северна Азия. Танкерите на компанията срещат трудности да получат застраховка от международни фирми, след като тя беше добавена към списък на лица, санкционирани от Обединеното кралство, казаха източници.

Докато много азиатски рафинерии започнаха да изкупуват свободни количества руски петрол с големи отстъпки, след като руският износ към САЩ и Европа започна да страда поради инвазията в Украйна, епизодът илюстрира, че те все още трябва да бъдат внимателни. Морската застраховка е от решаващо значение за купувача, както и за други корабособственици, тъй като осигурява защита за юридическа отговорност за последици като щети по товари, сблъсъци и нефтени разливи. Липсата на покритие може да доведе до съдебни дела и да доведе до сериозни загуби на контрагентите в случай на злополука.

Exxon Mobil Corp., която управлява "Сахалин-I" от името на международен консорциум от японски, индийски и руски компании, не отговори веднага на имейл с искане за коментар. Американската петролна компания се стреми да излезе от проекта. Говорител на "Совкомфлот" отказа коментар.

Не е ясно какво ще се случи с анулираните пратки. Те могат да се предлагат повторно чрез закрити търгове или да се съхраняват в хранилища на сушата. Пратките на "Сокол", планирани за товарене през май, бяха продадени на купувачи в Китай, Южна Корея, Япония и Индия. Най-големият руски държавен производител на петрол "Роснефт" не успя да възложи търг за продажба на милиони барела суров петрол "Уралс" тази седмица.

Сортът "Сокол" от "Сахалин-I" е един от основните експортни класове на Русия наред с "Уралс" и ESPO. Сортът е популярен сред рафинериите в Северна Азия, Хавай и дори Австралия, тъй като от него се произвеждат големи количества дизел при рафиниране. Суровият петрол може да пътува от Де-Кастри до големи рафиниращи центрове в Китай и Южна Корея само за три до пет дни.

"Совкомфлот" предоставя танкери за проекта "Сахалин-I" като част от дългосрочно споразумение. Корабите на корабособствениците товарят суровия петрол от Де-Кастри и го пренасят до дестинации в Северна Азия. Купувачите от по-далечни страни трябва да наемат други танкери, които извършват трансфери от кораб на кораб край Южна Корея.

Търговията с руски петрол става все по-тайнствена поради ограниченията във връзка с войната в Украйна. Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол в света, заяви, че ще спре сделките с руски петрол до края на годината, докато големи компании като Shell Plc и Exxon Mobil Corp. работят по продажба на активите си и изтегляне от страната.