ЕС обсъжда таван на цената за руски петрол, за да удари приходите на Кремъл

Германия и други страни не желаят да последват САЩ с незабавно ембарго върху вноса на суров петрол от Москва

14:13 | 26 април 2022
Обновен: 16:13 | 26 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Държавите-членки на ЕС обмислят дали да наложат таван на това, което биха платили за руския петрол, като начин да ударят приходите на Кремъл, тъй като не можаха да постигнат споразумение за незабавна блокада на вноса на суров петрол от Москва, съобщи Financial Times.

Ограничаването на цената на петрола е едно от редицата предложения, които се обсъждат, докато посланиците на ЕС се подготвят за преговори през следващите дни за нови санкции срещу Москва – шести подобен пакет, откакто Владимир Путин заповяда инвазията в Украйна преди два месеца.

„[Разговорите са за] намиране на най-добрия начин за лишаване на Путин от приходите, от които се нуждае“, каза човек, запознат с разговорите.

Друга алтернатива би включвала налагане на европейски мита върху руския петрол, твърдят анализатори, което би принудило Русия да намали цените, за да остане конкурентоспособна.

Държавите-членки на ЕС са в разногласие относно това колко агресивно да действат срещу руската енергетика, която е в основата на икономиката на страната. Русия осигурява повече от една четвърт от вноса на суров петрол в ЕС и страните-членки са платили на Москва повече от 13 милиарда евро за петрол от началото на войната с Украйна, според изследователската организация CREA.

Германия и други страни изключиха незабавната забрана за внос на руски петрол като опция, тъй като това би навредило на собствената им индустрия, докато служители на ЕС се опасяват, че забраната може да повиши цените на петрола и дори да увеличи приходите на Кремъл.

Берлин също е предпазлив по отношение на алтернативни решения, включително идеята за ограничение на цената на руския петрол. Въпреки това дискусиите за новите ограничения в ЕС на руската енергетика набраха скорост, включително в кулоарите на МВФ и Световната банка миналата седмица.

САЩ спряха вноса на енергия от Русия миналия месец, но се въздържаха да принудят ЕС да направи същото, признавайки зависимостта на много страни от руската енергия и риска от увреждане на световната икономика.

Но Вашингтон би могъл да помогне за налагането на ограничение на ЕС върху цените на руския петрол, като затрудни Москва да продава на други, вероятно като заплаши санкции срещу всички купувачи, които възнамеряват да купуват руски петрол на по-високи цени.

„При отсъствието на тази заплаха може да очакваме европейските мита или ограничения на цените на руския петрол да накарат този петрол да бъде пренасочен към купувачи в Китай, Индия и другаде, които са готови да платят по-висока цена от Европа“, смята Кришна Гуха, анализатор в Evercore ISI. „Заплахата от вторични санкции може да ограничи скоростта и обхвата на този процес“.

Някои държави-членки на ЕС, включително Германия, обаче традиционно са враждебни към екстериториалните санкции на САЩ и може да не желаят да приемат подобна ескалация.

Най-големият въпрос все още е дали ЕС ще се съгласи за таван на цените или мита на първо място. Италия е сред страните-членки, които се изказаха в полза на стремежа да се ограничи цената на руската енергия.

Германските власти обаче казват, че правителството е скептично. „Опитът да се определи цена би бил труден, а също и в нарушение на договора“, каза един високопоставен германски служител.

Друг служител в Берлин каза, че руският петрол е бил внесен в Германия от частни компании и така „всяко ограничение на цената предполага, че някой ще трябва да плати разликата в цената – така че работи като субсидия . . . Тук идеята за ограничение на цената не се приема сериозно”.

Вместо това Берлин съсредоточава усилията си върху постепенното спиране на руския петрол. Министерството на икономиката заяви, че обемите на вноса ще бъдат намалени наполовина до лятото и че до края на годината Германия ще бъде „практически независима“ от руския петрол.

От началото на инвазията в Украйна, руският морски износ на петрол се възстанови и в момента е със 100 000 барела на ден по-висок от средния за 2021 г., според Vortexa, компания за проследяване на петролни товари. Повече обеми се насочват към Азия, предимно Индия и Китай.

В случай на петролно ембарго на ЕС Наташа Кънева, ръководител на изследването на глобалните суровини в JPMorgan, каза, че Русия ще може да пренасочи само още 1 млн. б/д към други пазари от приблизително 4 млн. б/д износ на петрол, които биха били засегнати. Приблизително 0,7 милиона барела петрол на ден, който преди е текъл към Европа, вече са пренасочени.