Имат ли шанс САЩ и ЕС да ограничат приходите от петрол на Русия

Ако ЕС наложи пълна забрана за внос на руския петрол може доведе до скок на цените и Кремъл да получи още повече приходи

16:00 | 25 април 2022
Обновен: 17:52 | 25 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на САЩ и Европейския съюз водят разговори за стъпки, които ЕС би могъл да предприеме, за да ограничи вноса на петрол от Русия и да намали приходите, които Москва получава от продажбите, твърдят запознати.

Обсъжданите варианти включват забрана, ограничаване на цените и механизъм за плащане, който да удържа приходите, генерирани от Русия от началото на войната в Украйна, заявиха хората, пожелали анонимност, тъй като разговорите са поверителни. 

Целта на разговорите е да се измисли как да се удари възможно най-силно руският президент Владимир Путин, каза един от хората. 

Едно от опасенията на САЩ е, че пълна забрана на ЕС за руския петрол може да доведе до скок на цените и да даде на Кремъл още повече приходи. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в четвъртък, че пълното ембарго може да навреди силно на европейските икономики, без да окаже толкова голямо въздействие върху Русия, колкото се очаква.

Всяко решение относно мерките, които ще бъдат предприети в крайна сметка, ще бъде взето от държавите-членки на ЕС.

Досега Русия устоя на мащабните санкции, наложени от САЩ, европейските им съюзници и други демократични държави, като рублата възстанови голяма част от стойността си, загубена след нахлуването на Кремъл. Въпреки това икономиката понесе значителен удар и централната банка предупреди за дълбоко и продължително свиване.

МВФ прогнозира свиване на БВП на Русия с 8,5 % през тази година.

В момента ЕС работи по шестия си пакет от санкции и обмисля и други потенциални мерки за нанасяне на удар върху руската петролна индустрия, като например ограничения върху някои петролни стоки и облагане на вноса. Висшият дипломат на блока Жозеп Борел заяви пред испанските медии, че нито едно от предложенията все още не е получило пълната подкрепа на всички държави-членки на ЕС.

Санкциите на ЕС изискват единодушие, а редица държави, включително Германия и Унгария, се противопоставят на стъпки за пълна забрана на руския нефт и газ.

Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че администрацията продължава да разговаря с европейските съюзници за стратегии за намаляване на зависимостта от руската енергия.

ЕС може да започне да представя предложения, които държавите членки да обсъдят още тази седмица, казаха няколко души. Един от хората заяви пред Bloomberg, че постигането на консенсус за ограничена забрана на суровия петрол би било по-лесно, отколкото ограничаването на вноса на дизелово гориво и други продукти. 

ЕС плаща на Русия около един милиард евро на ден за енергийни доставки, докато САЩ забраниха вноса на руски петрол миналия месец. 

По-рано този месец Йелън заяви по време на изслушване в Конгреса, че създаването на депозитна сметка за приходите от продажбата на руски нефт и газ е идея, която "си струва да бъде проучена" като част от усилията за ограничаване на приходите на Москва. Естония направи подобно предложение, като препоръча на страните от ЕС да задържат и замразяват част от приходите от руската енергетика в специална сметка, докато Кремъл не изтегли войските си от Украйна.

Износът на петрол от Русия за Европа се осъществява както под формата на суров петрол, който се преработва в европейските рафинерии за производство на горива, така и под формата на готови продукти, най-важният от които е дизеловото гориво. Тъй като рафинериите в Източна Германия, Полша, Словакия, Унгария, Чешката република и Словакия са свързани с голяма тръбопроводна система, по която се пренася суров петрол от Русия, спирането на доставките на суров петрол ще бъде изключително трудно за някои държави. 

Полша вече предприе стъпки, за да се откаже от руския суров петрол, като през януари подписа голяма сделка за доставка със Саудитска Арабия. Но внезапното спиране на потока от руски суров петрол може да бъде особено проблематично в големи части от Германия.

oil 02

Спирането на вноса на руско дизелово гориво би предизвикало други проблеми. Европейският пазар на дизелово гориво вече беше свит преди нахлуването на Русия в Украйна и прекъсването на един основен източник на доставки - около 20% от вноса на дизелово гориво в ЕС обикновено идва от Русия - само ще усложни ситуацията.

В петък Bundesbank заяви, че германската икономика може да се свие с близо 2 % през тази година, ако войната в Украйна ескалира и ембаргото върху руските въглища, петрол и газ доведе до ограничения за доставчиците на енергия и промишлеността.