Питър Тийл: Финансовите динозаври спират възхода на биткойн

Основателят на PayPal нападна Уорън Бъфет и защити „революционното младежко движение“ на криптовалутите в Маями

19:20 | 8 април 2022
Обновен: 05:52 | 9 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Инвеститорът-либертарианец Питър Тийл нападна някои от най-влиятелните финансисти в САЩ заради критиките им към биткойн. Според него те се опитват да потушат движението, което вече се превръща в политическа революция, пише Ричард Уотърс за Financial Times. 

Тийл, който стана известен с противоречивите си изказвания и с ранните си инвестиции във Facebook, нарече Уорън Бъфет „старец социопат от Омаха“. Той определи изпълнителния директор на JPMorgan Джейми Даймън и шефа на BlackRock Лари Финк като „финансови динозаври“, които се опитват да попречат на криптовалутите да достигнат до широките маси от хора.

Избликът му бе посрещнат от аплодисменти на тълпата на конференцията Bitcoin 2022 в Маями, където той описа криптовалутите като част от „революционно младежко движение“, което трябва да преобърне традиционната финансова система, заплашвайки силата и богатството на големите играчи.

Тийл, един от основателите на PayPal, отдавна твърди, че дигиталните валути могат да изместят настоящата финансова система. PayPal се отказа от собствените си амбиции за цифрова валута в началото на своето съществуване, за да се впише в съществуващия свят на плащанията. Въпреки че сега капитализацията на компанията за онлайн плащания възлиза на 130 милиарда долара, Тийл я описа като разочарование в сравнение с това, в което е можела да бъде.

Той твърди, че биткойнът с обща капитализация от 830 милиарда долара има потенциал да съперничи на цялото световно злато, което е на на стойност 13 трилиона долара. С нарастването на инфлацията и спадането на доверието в хартиените валути, той смята, че стойността на биткойн може да достигне тази на всички публични активи, които в момента са на стойност 115 трилиона долара, точно както златото беше равностойно на акциите в края на 70-те години.

В яростната си реч той заяви, че финансовите лидери умишлено се стремят да потиснат биткойн, за да защитят собствената си власт. „Това е цяло движение и сега въпросът е дали това движение ще успее или ще позволим на враговете му да ни спрат“, каза той. Бъфет, добави той, е „враг номер едно“.

Тийл стана най-известният представител на десните в света на технологиите през 2016 г., когато подкрепи президентската кандидатура на Доналд Тръмп и изнесе реч на конгреса на републиканците през същата година.

В четвъртък той нападна тенденцията за инвестиране въз основа на критериите за опазване на околната среда, обществото и управлението или така наречените ESG. Тийл смята, че това е основният коз, който финансовите институции използват, за да смачкат всичко, което застрашава тяхната власт.

ESG се е превърнала във „фабрика за омраза и за нарочване на врагове“, твърди той, сравнявайки фокуса върху социалните и управленските въпроси с начина, по който работи китайската комунистическа партия. Той също така отхвърли инвестирането в околната среда като „нещо фалшиво“.

Тийл разкритикува и компаниите, които се поддават на политически натиск от служители или официални лица. „Крайно левите корпорации са почти изцяло контролирани от правителството. Биткойн никога няма да бъде зависим по този начин“.