Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

Процентът на ваксиниране в Австрия е сред най-ниските в Западна Европа

07:52 | 21 януари 2022
Обновен: 11:53 | 21 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Долната камара на австрийския парламент прие в четвъртък законопроект, който прави ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за възрастни от 1 февруари, с което Австрия се доближава до въвеждането на първия такъв широк мандат за ваксина срещу коронавирусa в Европейския съюз, предава Reuters.

Изправено пред упорството на голям брой хора да се ваксинират и нарастване на инфекциите, правителството заяви през ноември, че планира мандата. Оттогава тo повиши възрастта, от която ще се прилага мандатът, от 14 на 18 години.

Сега законопроектът трябва да премине през горната камара и да бъде подписан от президента Александър Ван дер Белен - стъпки, които ще бъдат до голяма степен формалности.

Приблизително 72% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, един от най-ниските нива в Западна Европа. След като миналия месец беше вдигната четвъртата национална блокада, изключително заразният вариант Омикрон изтласка инфекциите до рекордни нива, но правителството иска да избегне още едно затваряне.

„Да направим ваксинацията срещу COVID-19 задължителна е авариен изход... от постоянните ограничения на нашите лични и основни права като тези, които трябваше да понесем през последните две години“, каза лидерът на опозиционните социалдемократи Памела Ренди-Вагнер, която е лекар.

Много депутати от нейната партия и либералните Neos подкрепиха законопроекта, присъединявайки се към правителствената коалиция от консерватори и зелени, което означава, че той лесно преодоля основното препятствие в долната камара със 137 гласа "за" срещу 33 "против".

Законопроектът налага глоби до 600 евро на неваксинираните, след като проверките започнат на 15 март.

Италия направи ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за тези на 50 и повече години, докато Гърция направи същото за над 60-те, а различни европейски държави го направиха за някои професии като медицински персонал.

"Този мандат за ваксина лишава хората от правата им. С един ход милиони австрийци ще бъдат "понижени", каза Херберт Кикъл, лидер на крайнодясната и антиваксърска Партия на свободата.

Той добави, че мандатът ще направи неваксинираните „граждани от втора класа“ и неговата партия ще го оспори в съда.