Без ваксина и без работа: Citigroup ще уволни неваксинирания персонал този месец

Citigroup ще преценя изключенията по религиозни или медицински причини за всеки отделен случай

10:28 | 8 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Служителите на Citigroup Inc в Съединените щати, които не са били ваксинирани срещу COVID-19 до 14 януари, ще бъдат изпратени в неплатен отпуск и уволнени в края на месеца, освен ако не получат специално разрешение, според бележка на компанията, видяна от Bloomberg и "Ройтерс" в петък.

Американската банка обяви плана си за налагане на нови правила за ваксинация през октомври и сега става първата голяма институция на "Уолстрийт", която ще следва строг мандат за ваксинация.

Решението идва, докато финансовата индустрия се бори с това как безопасно да върне работниците в офисите и да се върне към обичайния си бизнес в момент, когато силно заразният вариант на коронавируса Омикрон се разпространява като горски пожар.

Други големи банки на "Уолстрийт", включително Goldman Sachs & Co, Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co, са казали на някои неваксинирани служители да работят от вкъщи, но никоя все още не е стигнала до уволнението на персонал.

Докато Citigroup е първата банка на "Уолстрийт", която налага мандат за ваксина, шепа други големи американски компании въведоха политики за „без ваксина, без работа“, включително Google и United Airlines, с различна степен на строгост.

Повече от 90% от служителите на Citigroup са изпълнили мандата досега и този брой бързо нараства, според източник, запознат с въпроса, добавяйки, че времето за изпълнение на заповедта за ваксинация ще бъде различно за служителите на клоновете.

Когато обяви политиката си, Citigroup каза също, че ще прецени изключенията по религиозни или медицински причини или всякакви други условия по щатско или местно законодателство за всеки отделен случай.

Тогава банката заяви, че се съобразява с политиката на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която изисква всички работници, които са заети с държавни договори, да бъдат напълно ваксинирани, тъй като правителството е „голям и важен“ клиент.

„Добре дошли сте да кандидатствате за други роли в Citi в бъдеще, стига да спазвате политиката на Citi за ваксиниране“, се казва в бележката от банката. "Ако не сте ваксинирани, ние ви призоваваме да се ваксинирате възможно най-скоро."

Предизвикателна и сложна политика

Ваксинацията се превърна в разделителна тема в Съединените щати, както и в много страни по света, като някои хора се противопоставят яростно, а много републиканци критикуват мандатите, наложени от правителствата и бизнеса.

Върховният съд на САЩ изслушва аргументи в петък относно исканията на републиканските държавни служители и бизнес групи за блокиране на мандата на Байдън за фирми с повече от 100 работници, който изисква служителите да бъдат ваксинирани или тествани ежеседмично.

Професорът от Columbia Business School Адам Галински, който съветва компаниите относно техните стратегии за връщане към офиса, каза, че много компании първоначално приветстваха мандата на Белия дом за ваксина, защото той извади въпроса от ръцете им.

„Компаниите обаче осъзнават, че мандатът на Байдън може да не издържи в консервативния Върховен съд“, каза той. „Ако не издържи, това ще върне решението обратно в ръцете им и те ще трябва да направят нещо.“

Много финансови фирми отложиха плановете си за връщане на работа и насърчават персонала да се ваксинира, но досега избягваха мандатите за ваксинация по правни причини.

„Това ще бъде предизвикателна и сложна политика за прилагане“, каза Чейс Хатауей, партньор в адвокатска кантора RumbergerKirk, отбелязвайки, че банката трябва да се ориентира към федералните антидискриминационни и други държавни закони.

„Citi ще трябва да приспособи политиката си към държавното законодателство и в много случаи градовете и общините също ще имат различни регулации, което може да изисква още по-нататъшни разграничения“, каза Хатауей.

Неплатен отпуск

Жаклин Воронов, партньор в адвокатска кантора Hall Booth Smith, каза обаче, че съдилищата защитават правото на частните работодатели да налагат ваксини.

„На частния работодател е позволено да налага собствена политика. И ако Citi иска да има политика за задължителна ваксинация, те могат да направят това“, каза тя, при условие че банката предлага медицински изключения.

Все по-голям брой компании в САЩ използват изискванията за ваксини, за да защитят служителите си и да избегнат прекъсване на операциите от масови отсъствия на персонал.

Главният изпълнителен директор на United Airlines Скот Кърби каза миналия месец, че превозвачът е уволнил 200 от своите 67 000 служители за неспазване на мандата.

Много болници са уволнявали персонал заради неспазване на мандатите, които са били наложени на здравната индустрия в повече от 20 щата.

Докато някои компании като Tyson Foods Inc са накарали повече от 96% от служителите си да си поставят ваксина, тези в строителството и търговията на дребно се противопоставиха на мандатите поради опасения от съпротива на персонала на фона на много стегнатия пазар на труда.