Ипотеките за неваксинирани в Русия може да поскъпнат през 2022 г.

Причината за покачването на лихвите за неваксинирани срещу Covid-19 била в по-високата застраховка "Живот"

19:00 | 29 декември 2021
Обновен: 20:02 | 29 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година в Русия цените на заемите и ипотеките ще се повишат за неваксинирани. Твърдението е на Асоциацията на банките в Русия, цитирано от в. "Известия". Причината се прехвърля на застрахователните компании, които трябвало да увеличат застрахователната премия при застраховка "Живот" за неваксинирани заради повишен риск. 

"От 2022 г. при кандидатстване за ипотечен или потребителски кредит може да се наложи да се представя сертификат за ваксинация срещу ковид. В противен случай цената на заемите може да нарасне значително.  Такъв сценарий се предвижда заради увеличаване на цената на застраховката "Живот" на фона на пандемията", казва вицепрезидентът на Асоциацията на банките в Русия Алексей Войлуков. Според банковия експерт цената на застраховката ще скача, защото "дори тези 2-3% смъртни случаи сред заболелите, са доста значими за застрахователните компании".

Ето защо сертификатът за ваксинация може да бъде включен в списъка на задължителните документи за застрахователния договор, а тарифите могат да бъдат увеличени за клиенти, които отказват да го представят.

Коментарите на застрахователите по темата обаче не са в пълен синхрон с изказването на банкерите. Антон Лопатин, директор във Fitch Ratings - Русия, коментира категорично, че "това е спекулативна новина", защото този механизъм вече е налице на пазара.

"Ясно е, че застраховката често е част от договорите за заеми, включително дългосрочните, каквито са ипотечните кредити. Но застраховката зависи от много фактори, включително възраст, хронични заболявания и др. Това е многофакторен модел".

В същото време Лопатин подчертава, че застраховката "Живот" не винаги е условие за получаване на ипотечен кредит. "Можете да получите кредит и без застраховка "Живот" и в сегашните реалности, но лихвеният процент по ипотечния кредит ще бъде по-висок. Така че всъщност този механизъм вече е налице на пазара. При изчисляването на застрахователната премия и тарифа се вземе предвид и фактор като ваксинацията."

Ако добавят сертификата за ваксинация към списъка с документи, изисквани при кандидатстване за кредит, това няма да се отрази на съществуващите застрахователни договори. Това коментират от AlfaStrakhovanie. От компанията заявяват, че "са потенциално готови да разгледат ваксинацията само на индивидуална основа" при конкретни договори.

Свръхзадлъжнялост 

В същото време в Държавната дума на Русия е внесен проектозакон, в който се предлага срокът на потребителските заеми да бъде ограничен до пет години. Заемите по правителствените програми няма да бъдат засегнати. В бележка към документа се посочва, че мярката ще позволи "да се намали прекомерната задлъжнялост на населението. Директорът на отдел "Банкови рейтинги" на Expert RA Иван Уклеин коментира новите мерки така:

"Има два проектозакона, които се отнасят до разширяването на обхвата на QR кодовете. Както е известно, сега това е прерогатив на регионалните власти. Но засега не можем да кажем, че мерките ще станат задължителни или ще се налагат във финансовата сфера. Най-вероятно това са спекулации. Конкретните въпроси все още не са обсъдени на нито едно ниво".

"Относно факта, че Централната банка иска да ограничи потребителското кредитиране, тук е добре да се уточни, че забраната или намаляването на темпа на растеж не е самоцел, коментира още Уклеин. По думите му основната цел на регулатора е "да защити уязвимите руснаци, които имат най-висока степен на задлъжнялост. Това не означава, че целта е да се забрани или значително да се ограничи кредитирането като такова".

"Според мен има и някои други интересни разпоредби, които биха забранили на банките да заобикалят и надвишават обявената първоначална цена на кредита, т.е. наложените такси за кредита, таксите, които съпътстват заема, но не са включени в пълната цена. Същото важи и за забраната за рекламиране на ниски годишни лихви, които всъщност са нереални и никога не можете да получите".

По-рано управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина заяви, че руснаците са взели твърде много заеми и харчат 80% от доходите си за погасяване на дългове. Централната банка възнамерява да предприеме действия, каза тя.