Глоби, забрана за алкохол и парични стимули: световните мерки срещу неваксинираните

В битката срещу коронавируса ограниченията срещу неваксинираните стават все по-строги

16:50 | 1 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В битката срещу коронавируса ограниченията срещу неваксинираните стават все по-строги.

Германия и Израел се приближават към въвеждането на задължителни ваксини срещу Covid-19, Гърция въвежда глоби, а Испания забранява някои неваксинирани пътници. Въпреки протестите, затрудняването на живота на тези, които не искат да се ваксинират, е тактика, все по-предпочитана от правителствата, уплашени от разпространението на варианта „омикрон“.

Ето някои от мерките срещу неваксинираните, използвани от правителствата по света.

Глоби в Гърция

Правителството направи ваксините задължителни за всички гърци над 60-годишна възраст. От следващия месец отказващите ваксина ще плащат глоба от 100 евро всеки месец, докато не се вакснират, като средствата ще отиват за болнични услуги.

В Гърция само 60 000 от 580 000 неваксинирани хора над 60 години са получили ваксината през ноември.

Блокада в Австрия

Страната с един от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа ще остане в блокада до средата на декември. Канцлерът Александър Шаленберг обеща след това да премахне ограниченията за ваксинираните или наскоро възстановени след боледуване хора.

Забраната за неваксинираните вероятно ще продължи, въпреки че те все още могат ще могат да ходят на работа с отрицателен тест. Властите също така работят по планове за налагане на задължителни ваксини от февруари, като глобите достигат до 7200 евро.

Без алкохол във Финландия

Барове и ресторанти във Финландия, които отказват да използват Covid сертификати, вече няма да сервират алкохол след 17 часа. Здравните власти в северния град Каяани предложиха хиляда пластмасови кофи, за да примамят хората да си сложат ваксинам заради традиционната шега, че финландците са готови на всичко заради безплатни кофи.

Забрана за пътуване в Испания

Испания ефективно забрани пътуващите от Великобритания, които не са напълно ваксинирани. От 1 декември страната ще приема само ваксинирани възрастни, но не и деца. Сертификатът за преболедуване от Covid също не се приема от испанските власти.

Репресии в Унгария

Правителството в Будапеща позволява на работодателите да направят ваксинациите задължителни за персонала, за да накарат хората да се ваксинират. Всеки, който не го прави, може да бъде изпратен в неплатен отпуск.

Парични стимули в Словакия

Министърът на финансите на Словакия Игор Матович иска да раздаде ваучери на стойност 500 евро на всички на възраст над 60 години, които се ваксинират, включително на тези, които вече са получили ваксината.

Някои политичесли сили се обявиха против ваучерите, които могат да се използват в ресторанти и хотели, но Матович се надява да ги прокара с подкрепата на някои опозиционни депутати в парламента.

Медицински сметки в Сингапур

В Сингапур тези, които решат да не се ваксинират, вече ще трябва да плащат за медицинските си сметки, ако се разболеят от Covid. Пациентите за терапевтично лечение и тези, които остават в отделения за интензивно лечение, може да трябва да платят около 25 000 сингапурски долара (18 460 долара), според средна оценка, публикувана от здравното министерство.

Сертификатите в Литва

Много страни в Европа изискват сертификати за ваксинация, за да влизат в барове и ресторанти, но Литва отиде крачка по-далеч. Гражданите над 16 години трябва да предоставят сертификати за имунитет срещу Covid, за да влязат във всеки ресторант или кафене, търговски центрове, кина, салони за красота или всякакви други обществени закрити помещения или събития.

Правилото ще бъде допълнително затегнато от края на декември и ще се прилага за всички над 12 години. Правителството също така плаща по 100 евро на хора над 75-годишна възраст, които ще получат повторна инжекция преди 31 март.

Мандатите в САЩ

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън издаде извънредно правило, принуждаващо големите частни работодатели да изискват ваксинация или редовни тестове. Министерството на труда заяви, че мандатът ще се прилага за компании със 100 или повече служители и определи краен срок до 4 януари. Неспазването може да доведе до глоби от до 136 000 долара.

Около 5% от неваксинираните работници са напуснали работата си, когато работодателят им е наложил мандат за ваксина, според проучване от октомври на Kaiser Family Foundation.

Учителите в Украйна

В Украйна учители и държавни служители, които не са напълно ваксинирани, са изпратени в неплатен отпуск. Ресторанти, търговски центрове и фитнес центрове могат да работят, само ако 100% от персонала им е ваксиниран. Градският транспорт в цялата страна е достъпен само за ваксинирани хора.