Квебек налага данък на неваксинираните срещу COVID-19

След 1 февруари Италия ще глобява неваксинираните над 50 години

12:30 | 12 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канадската провинция Квебек ще наложи данък на гражданите, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19, пише Wall street journal.

Данъкът е необходим, защото неваксинираните лица, които са около 15 процента от живеещите в провинцията 8,6 милиона души, заемат половината от интензивните легла в болниците и източват здравната система.

Канадското правителство и местните власти, като тези в Квебек, налагат правила, с които поставят ограничения в ежедневния живот на хората, които не желаят да бъдат ваксинирани.

Така за посещение в ресторанти, барове, фитнеси, кина и театри е необходим сертификат за ваксинация. Федералното правителство принуди всички служители в държавния сектор да се ваксинират и забрани на неваксинирани хора да пътуват със самолет и на дълги разстояния с влак. Големите търговски магазини не работят в неделя като част от мерките за борба с коронавируса. Около 77 на сто от населението на Канада е напълно ваксинирано срещу COVID-19.

Канадският министър на здравеопазването Жан-Ив Дюкло каза миналата седмица, че очаква някои от провинциите в Канада да направят ваксинирането задължително като подчертаят, че хората без ваксина постъпват в болница.

Смятам, че трябва да отидем по-далеч”, каза премиерът на Квебек Франсоа Лего на пресконференция в защита на планирания данък.

„Неваксинираните представляват тежест върху здравната система в провинцията”.

„Смятам, че е нормално, че по-голямата част от населението поставят въпроса, че това трябва да носи последици. Дължим им такива мерки”, каза Лего.

Вариантът Омикрон доведе до най-високо ниво на новорегистрирани случаи в Канада от началото на пандемията, като Квебек е сред провинциите с най-много заразени. Канада бе една от първите големи икономики, където бе регистриран вариантът Омикрон и той вече започва да доминира и да се разпространява в по-голямата част от страната.

След 1 февруари Италия възнамерява да налага глоби на всички италианци над 50-годишна възраст, които не са се ваксинирали, отбелязва изданието.