Ярон: Омикрон ще струва на Израел 640 милиона долара на всеки три седмици

Икономическият растеж на Израел за 2022 г. вероятно ще бъде 5,5 %

19:12 | 10 януари 2022
Обновен: 21:22 | 10 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разновидността на коронавируса Омикрон, обхванала Израел, ще струва на икономиката около 2 млрд. шекела (641,81 млн. долара) на всеки 20 дни, заяви в понеделник управителят на Израелската централната банка Амир Ярон, пише Ройтерс.

"На този етап не говорим за макроикономически ефект", заяви Ярон пред финансовата комисия на Парламента. "Икономическият удар ще дойде от намаленото потребление и работниците, които са болни или са карантинирани, каза той.

"Тези разчети са за сравнително кратка вълна - няколко седмици. Ето защо разходите за икономиката не са с макроикономически размери. При такъв сценарий трябва да се продължат прецизните компенсации, насочени към пострадалите сектори", добави Ярон.

Ярон заяви, че правителството трябва да се подготви и за по-лош сценарий, при който жизненоважни услуги биха могли да бъдат засегнати от нарастването на инфекциите. "Сега не сме там, но такива сценарии могат да доведат до макроикономически щети", каза той.

Той заяви, че икономическият растеж на Израел за 2022 г. вероятно ще бъде 5,5 %, когато бизнесът ще се възстанови, след като вълната Омикрон утихне.

През последната седмица Омикрон доведе до рекордно високи стойности на ежедневните случаи на коронавируси в Израел. Предприятията твърдят, че са силно засегнати и призоваха правителството да направи повече, за да им помогне.