Правителствата се борят с Омикрон, но и с ограниченията срещу разпространението му

Властите искат да постигнат баланс между опазване на здравето на хората и икономиките

14:44 | 30 декември 2021
Обновен: 15:05 | 30 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на заразените с Covid-19 достигна рекорд за последните 7 дни, показват данни на Ройтерс, а властите по света се борят да ограничат вируса, но същевременно да предпазят крехките си икономики. 

Между 22 и 28 декември регистрираните новозаразени са били над 900 000 дневно и няколко страни отчетоха рекорден брой нови случаи за последните 24 часа, включително Аржентина, Австралия, Боливия, САЩ и много държави в Европа.

Проучванията показват, че щамът Омикрон не е толкова смъртоносен, колкото предходните, но самият брой хора, които се заразяват може да претрупа болниците в някои страни или пък да задуши бизнеси, които не могат да се справят без своите изолирани служитеи.

Изследователи в Южна Африка откриват, че важна част от втората линия на защита на имунната система – Т клетките са изключително ефикасни при разпознаването на Омикрон и предотвратяват тежките симптоми на болестта.

Политическите лидери в някои страни обмислят да съкратят периода на карантина за заразени с вируса или техни контактни лица, защото се тревожат от икономическия ефект на толкова отсъстващи служители.

В сряда Испания обяви, че ще намали период на карантина от 10 на 7 дни, а Италия планира да разхлаби правилата за изолация за тези, които са имали близки контакти със заразен с Covid.

По-рано тази седмица американските здравни власти издадоха нови препоръки и съкратиха периода за изолация след положителен тест от 10 на 5 дни, ако не изпитват симптом.

Френският здравен министър Оливие Веран заяви пред политици, че страната е отбелязала „зашеметяващ“ ръст на случаите, като само за 24 часа те достигнаха 208 000, което е национален и европейски рекорд.  

Великобритания, Италия, Португалия, Испания, Кипър и Малта отбелязаха корден брой нови случаи в сряда, а средното 7-дневно ниво в САЩ достигна 258,312. Предходният пик беше малко над 250 000 през миналия януари.

Независимо от покачването в броя на заразените, починалите и хоспитализираните са относително малко, заяви в сряда Рошел Валенски, директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. И докато 7-дневния брой заразени е нараснал с 60% спрямо предходната седмица, новопостъпилите в болница за същия период е нараснал само с 14%, броят на смъртните случаи се е понижил с около 7%.

Някои експерти бяха против новите правила в САЩ, които намаляват наполовина периода на изолация за асимптоматични случаи, защото това може доведе до ръст на инфекциите.  

Водещият американски епидемиолог доктор Антъни Фаучи заяви, че властите се опитват да постигнат баланс между общественото здраве и избягване на ново затваряне на икономиката.  

В сряда Великобритания отчете 183,037 заразени с Covid-19, което е нов рекорд и с над 50,000 повече от предходния ден, според данни на правителството. Ирландия също отчита рекордните над 16,000 заразени.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че няма да налага нови ограничения, за да ограничи разпространението на Омикрон, който представлява над 90% от новите случаи в страната. Здравните власти планират да отворят допълнителни клиники за до 100 пациенти в дворовете на 8 болници в страната.

В Испания търсенето на безплатните комплекти за тестване от регионалното правителство в Мадрид значително надминава предлагането, а пред аптеките се образуваха дълги опашки.

Правителствата се тревожат все повече от икономическите последици от поставянето на голям брой хора под карантина заради положителен тест или контакт със заразен.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че „Не можем да извадим всички хора от системата, защото случайно са били на определено място в определен момент.“ Австралия също отчете нов рекоден брой заразени в сряда с почти 18,300 случаи.

Докато Испания и Италия разхлабиха някои от правилата за изолация, Китай продължава да настоява с политика за нулев толеранс към Covid и вече 7-ми ден държи затворен 13-милионния град Сиян. Във вторник властите там установиха 151 нови случаи, но нито 1 от тях не е с Омикрон.