Здравните системи в Европа се пропукаха, а пикът на Омикрон предстои

Голяма част от основния болничен персонал е болен или под карантина

13:52 | 10 януари 2022
Обновен: 14:03 | 10 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Здравните системи в Европа отново са под натиск заради бързо разпространяващия се вариант Омикрон, голяма част от основния болничен персонал е болен или под карантина, а пикът на вълната още не е достигнат, пише днес Reuters.

Въпреки по-ранните проучвания , които показаха, че Омикрон по-рядко протича тежко и по-рядко се налага хоспитализация в сравнение с предишния доминиращ вариант Делта, здравните мрежи в Испания, Великобритания, Италия и други държави започват да изпадат в отчайващо положение.

В петък Великобритания започна да използва военен персонал, за да попълни недостига на болничен такъв на фона на рекордни нива на новите случаи на Covid в страната.

Омикрон означава повече пациенти за лечение и по-малко персонал, който да ги лекува”, каза проф. Стивън Поуис, медицински  директор на Националната здравна служба.

В САЩ болниците отлагат плановите операции, за да освободят персонал и легла, а в Испания доболничната здравна мрежа е толкова натоварена, че в предпоследния ден на 2021 година властите разпоредиха на пенсионирани медицински работници и сестри да се върнат на работа.

„Експоненциалното разпространение на вируса означава, че нито могат да се проследяват контактите и ваксинационната кампания да върви адекватно, нито първичната помощ да изпълнява обичайната си дейност”, се казва в съобщение на испанските власти.

Най-сериозно е положението с недостиг на персонала на първа линия като медицински сестри и физиотерапевти, съобщи испанският съюз на медицинските сестри SATSE, цитирайки положението в Андалусия, където повече от 30 на сто от персонала на първа линия е отсъствал през втората половина на декември.

Близо 1000 медицински работници в региона бяха заразени с коронавирус през последните седмици на годината, което стана причина за сериозни проблеми, защото няма кой да работи, посочиха от профсъюза.

Новите случаи растат рязко  

В Нидерландия случаите на заразени с вируса сред персонала също рязко се увеличават и то най-вече сред медицинските сестри. В момента 25 на сто от работещите в университетския медицински център в Амстердам са с положителни тестове  спрямо 5% преди седмица.

Нидерландските болници обмислят промени в правилата си за карантиниране, така че инфектиран персонал, който е безсимптомен, да може да идва на работа на фона на рекордните нива нови случаи въпреки локдауна, наложен от 19 декември.

В Италия проблемът със заразените здравни работници – повече от 12 800 по данни от последната седмица, се задълбочава и заради забраната за работа на лекари и медицински сестри, които не са ваксинирани и представляват над 4 на сто от общия брой заети в сектора.

Пик на хоризонта  

В отчаян опит за справяне с недостига на кадри италианските здравни власти замразиха отпуските, отлагайки ги за друг период. Плановите операции също бяха отложени.

Наблюдаваме повишаване на броя на хоспитализациите, особено сред по-възрастното население. Това е тревожно”, каза в петък британският здравен министър Саджид Джавид.

Смятам, че трябва да сме честни, предстоят ни няколко трудни седмици”.

Средно около 80 000 медицински работници във Великобритания са отсъствали от работа на ден в седмицата до 2 януари, което е ръст от 13 на сто спрямо предходната седмица.

Почти половината /44%/, са отсъствали заради Covid, което е двоен ръст спрямо седмица по-рано.

Рафаел Беноа, един от основателите на Института за здраве и стратегии в Билбао казва, че Испания се е провалила в опита си да възобнови жизненоважни услуги и че натискът ще продължи да расте още няколко седмици.

„В Испания предстоят няколко седмици – всичките през януари, когато случаите ще растат. След това се надявам да се достигне платото и да има рязък спад”.

По думите му няма вероятност да има нов вариант , който да е по-заразен и по-опасен от Омикрон. Оптимист е, че сегашната вълна може да е знак за края на пандемията.

Пандемиите не приключват с огромен бум, а с малки вълни, защото вече много хора са били заразени или ваксинирани. След Омикрон ще имаме само малки вълни”.