Светът се нуждае от $5 трилиона годишно за климата до 2030 г.

Два доклада на ООН предупредиха тази седмица, че светът е "много далеч от целите" за ограничаване на повишаващите се температури

08:31 | 28 октомври 2021
Обновен: 11:20 | 28 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансирането на борбата с промяната на климата трябва да нарасне рязко до 5 трилиона долара годишно в световен мащаб до 2030 г., казаха изследователи в четвъртък, предупреждавайки, че трансформацията в икономиките е твърде бавна, за да се постигнат международните цели за овладяване на покачващите се температури.

От транспорта до селското стопанство и електроенергията напредъкът изостава във всички сектори по отношение на намаляването на парниковите емисии с темпото, необходимо за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий и избягване на най-лошите му последици, установи проучване на пет климатични групи, предаде "Ройтерс".

Нито един от 40-те индикатора, което то оценява, не е в съответствие с целта на Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на повишаването на средната температура до „много под“ 2C, а в идеалния случай 1,5C, над прединдустриалните времена.

От показателите 25 са оценени като "много изоставащи" или "изоставащи", включително използването на по-малко мръсни въглища за генериране на електроенергия и засилване на финансирането на климата.

Но проучването отбелязва някои добри страни, като по-широкото приемане на вятърна и слънчева енергия и повече електрически превозни средства на пътя.

„Въпреки че има някои обнадеждаващи признаци за напредък в няколко сектора, общите усилия за смекчаване на климата в световен мащаб все още са крайно недостатъчни“, каза Софи Бьом, един от авторите.

Бьом от Института за световни ресурси, базиран в САЩ мозъчен тръст, който работи по проучването, каза, че констатациите трябва да предоставят „ясен поглед“ за необходимите усилия, докато правителствата се отправят към срещата на върха на ООН за клмата COP26, която започва в неделя.

„Ще имаме нужда от световните лидери на COP26 и след това, за да засилим тази климатичната амбиция и действия незабавно“, каза Бьом пред фондация Thomson Reuters.

Два доклада на ООН предупредиха тази седмица, че светът е "много далеч от целите" за ограничаване на повишаващите се температури, като настоящите национални обещания ще доведат до средно повишаване на температурата с 2,7 C през този век.

Конференцията COP26 в Шотландия беше обявена за последния голям шанс за стимулиране на колективните усилия, необходими за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5C, като учените призоваха емисиите на парникови газове да бъдат намалени почти наполовина до 2030 г., за да се постигне това.

Придържането към границата от 1,5C няма да предотврати екстремно влошаване на времето или повишаване на морското равнище, но се разглежда като жизненоважно за предотвратяване на неблагоприятни въздействия върху хората и екосистемите на планетата, включително широко разпространен глад и принудителна миграция. 

Неразпознаваем свят

Проучването призова за значително увеличаване на инвестициите за борба с изменението на климата, особено за развиващите се страни.

В световен мащаб финансите трябва да се увеличат осем пъти, за да покрият изчислените 5 трилиона долара, необходими годишно за действия в областта на климата до 2030 г. - или средно увеличение от 436 милиарда долара годишно през това десетилетие.

Отделна годишна оценка, публикувана този месец от аналитичната група Climate Policy Initiative, показва, че глобалното финансиране за климата е средно 632 милиарда долара през 2019 и 2020 г., което е 10% увеличение от 2017-2018 г., но темпът на нарастване се е забавил спрямо по-ранните години.

„Финансирането на климата има тенденция нагоре, но не с необходимата скорост“, каза Сураби Менон, вицепрезидент на базираната в САЩ ClimateWorks Foundation.

„Наложително е да се подкрепят тези развиващи се страни с финансовите и технологични ресурси, от които се нуждаят, за да се справим с изменението на климата в глобален мащаб“, добави климатологът.

Проучването трябва да послужи като „призив за събуждане“, че трябва да се предприемат действия, преди да е станало твърде късно, каза Кели Левин, един от авторите и научен експерт в многомилиардния фонд Bezos Earth Fund, стартиран от основателя на Amazon Джеф Безос.

„С всеки градуса на затопляне ние все повече вървим към неузнаваем свят – и това не е свят, в който искаме да живеем“, каза тя.