Близо $40 трилиона излизат от изкопаемите горива без голям ефект за климата

Това е огромно увеличение от 52 милиарда долара в 181 институции през 2014 г.

11:34 | 26 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Около 1 500 инвестиционни институции, които наблюдават комбинирани активи от 39,2 трилиона долара, сега са ангажирани с прехода отвъд изкопаеми горива, според доклад, публикуван във вторник от DivestInvest. Това е огромно увеличение от 52 милиарда долара в 181 институции през 2014 г., първата година, когато групата изчисли подобни ангажименти.

Досега през 2021 г. фондация Ford със своите 16 милиарда долара, създадена от сина на Хенри Форд и сега една от най-големите частни семейни фондации в света, заяви, че ще спре да инвестира в изкопаеми горива. Харвардският университет даде подобен ангажимент за гигантския си фонд от 42 милиарда долара, а Мейн стана първият щат в САЩ, който нареди на публичния си пенсионен фонд да разпродаде активите си, свързани с изкопаеми горива.

Пенсионните фондове на Ню Йорк обявиха планове да продадат около 4 милиарда долара инвестиции, свързани с изкопаеми горива, а вторият по големина пенсионен мениджър в Канада, Caisse de Depot et Placement du Quebec, заяви, че ще продаде петролни активи на стойност милиарди долари, включително големи дялове в най-големите производители на суров петрол в Канада, като част от нова стратегия, която има за цел да намали драстично емисиите от нейните инвестиции.

„Движението за продажба на активи в изкопаеми горива се разраства с ускорени темпове, защото светът осъзна как паричните потоци определят успеха ни в забавянето на изменението на климата“, каза Ричард Брукс, директор по финансиране на климата в екологичната нестопанска организация Stand.earth. 

„Просто трябва да се извлекат повече пари от финансово рисковите компании за въглища, нефт и газ и да се прехвърлят към компании, предлагащи решения за климата, включително възобновяеми източници."

Излизането от изкопаемите горива е "бърза печалба" за фондове, които желаят да декарбонизират портфейлите си, но дали това също води до положителен резултат за климата, е ожесточено обсъждано. Простата продажба на активи в изкопаеми горива не променя търсенето или използването на изкопаеми горива и всъщност може да доведе до това, че компаниите с интензивни въглеродни емисии се държат предимно в портфейли от инвеститори, които са по-малко мотивирани да настояват за по-ниски емисии.

Авторите на доклада на DivestInvest казват, че движението вече може да „предложи солидно доказателство, че продажбата е стабилна финансова стратегия“ и че „изкопаемите горива са лош залог във финансово отношение“. Първите възприели стратегии за продажба отчитат положителни финансови резултати и повече институции „цитират финансовата реалност, че изменението на климата ще направи изкопаемите горива остарели и бъдещето на възобновяемата енергия неизбежно“, според доклада.

Това съвпада с констатациите на доклад на BlackRock Inc., поръчан от Ню Йорк, в който се казва, че „нито един инвеститор не е установил значителни отрицателни резултати от продажбата, а по-скоро са отчели неутрални до положителни резултати“.