ООН: Плановете на производителите на изкопаеми горива заплашват целите за климата

Международната енергийна агенция предупреди през май, че инвеститорите не трябва да финансират нови проекти за доставка на нефт, газ и въглища

09:33 | 20 октомври 2021
Обновен: 10:40 | 20 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големите икономики ще произвеждат повече от два пъти количествата въглища, нефт и газ през 2030 г., отколкото е в съответствие с постигането на климатичните цели, определени в Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне, заявиха в сряда ООН и изследователи.

Годишният доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) измерва разликата между планираното от правителствата производство на изкопаеми горива и нивата на производство, които съответстват на спазването на температурните граници, определени в Париж.

Съгласно пакта нациите се ангажираха с дългосрочна цел да ограничат средните температури до 2 градуса по Целзий над пред-индустриалните нива и да се опитат да ги ограничат още повече до 1,5 градуса.

Докладът, който анализира 15 големи производители на изкопаеми горива, установи, че те планират да произвеждат общо около 110% повече изкопаеми горива през 2030 г., отколкото би било в съответствие с ограничаването на степента на затопляне до 1,5°C и 45% повече, отколкото е в съответствие с 2°C.

Плановете на големите производители на изкопаеми горива далеч надхвърлят климатичните цели, казва ООН, и няма голямо подобрение в съотношението след доклада на UNEP за 2020 г.

Държавите, анализирани в доклада, са Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Мексико, Норвегия, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ.

Представители от близо 200 държави ще се срещнат в Глазгоу, Шотландия, от 31 октомври до 12 ноември, за да преговарят за климата и да засилят действията за справяне с глобалното затопляне съгласно Парижкото споразумение от 2015 г.

Изкопаеми горива

Въпреки усилията за укрепване на климатичните цели, повечето големи производители на нефт и газ планират да увеличат производството до 2030 г. или след това, докато няколко големи производители на въглища планират да продължат или дори да увеличат производството, се казва в доклада.

Плановете на 15-те анализирани държави предвиждат увеличаване на производството на изкопаеми горива поне до 2040 г.

Това би довело до около 240% повече въглища, 57% повече петрол и 71% повече газ през 2030 г., отколкото е необходимо, за да се ограничи темпът на глобалното затопляне до 1.5C.

От трите горива се очаква производството на газ да нарасне най-много между 2020 и 2040 г., въз основа на плановете на правителствата.

Международната енергийна агенция заяви през май, че инвеститорите не трябва да финансират нови проекти за доставка на нефт, газ и въглища, ако светът иска да достигне нетни нулеви емисии до средата на века.

"Изследването е ясно: глобалното производство на въглища, нефт и газ трябва да започне да намалява незабавно и стръмно, за да бъде в съответствие с ограничаването на дългосрочното затопляне до 1,5°C", каза Плой Ачакулвисут, водещ автор на новия доклад.

Докладът е изготвен от UNEP, както и от експерти от Стокхолмския институт по околна среда, Международния институт за устойчиво развитие и мозъчните тръстове E3G и ODI.