Полша поиска забавяне на климатичната политика на ЕС

Полша предупреждава, че ако бъде поставена "прекомерна тежест" върху потребителите, те могат да отхвърлят целите на ЕС в областта на климата

07:20 | 19 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша призова в понеделник Европейския съюз да отмени или забави части от плана си за справяне с изменението на климата преди срещата на върха, на която лидерите на ЕС ще се опитат да намерят отговор на повишените цени на газ и електроенергия.

Ръководителите на страните от ЕС, които се срещат в четвъртък и петък, са разделени по въпроса дали краткосрочните национални мерки като намаляване на данъците са достатъчни за справяне с неотдавнашния скок на цените на енергията, или са необходими по-задълбочени реформи в регулацията на енергетиката на ЕС.

В документ, разпространен до други страни преди срещата на върха на ЕС, Полша каза, че Брюксел трябва да промени или забави части от планираните си политики в областта на климата, като предупреди, че ако бъде поставена "прекомерна тежест" върху потребителите, те могат да отхвърлят целите на ЕС в областта на климата.

„Трябва да анализираме подробно всички елементи на пакета Fit for 55, които могат да имат отрицателно въздействие върху цената на енергията, и да обмислим тяхното преразглеждане или отлагане“, се казва в доклада.

Fit for 55 се отнася до политическия пакет на ЕС за намаляване на емисиите с 55% спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г.

Документът, видян от "Ройтерс", посочва плана на ЕС за стартиране на пазар на въглерод за транспорт и сгради, който срещна съпротива от някои страни заради опасенията, че може да увеличи потребителските сметки. Европейската комисия заяви, че нов фонд на ЕС в размер на няколко милиарда евро ще предпази уязвимите потребители от всяко увеличение на цените.

Полша също заяви, че ЕС трябва да запази сегашните си минимални ставки за енергиен данък. Брюксел иска да преразгледа системата, за да сложи край на данъчните облекчения за керосина - ход, подкрепен от държави, включително Холандия и Франция - и да увеличи ставките за други замърсяващи горива.

Данъчните промени в ЕС изискват единодушно одобрение, което означава, че една държава може да ги блокира.

Докато други държави предупреждават, че високите цени на енергията могат да подкопаят подкрепата за амбициозните политики в областта на климата, исканията на Полша вероятно ще се сблъскат с опозиция от страни, които казват, че неотдавнашното покачване на цените на газа трябва да насърчи Европа да ускори зеления преход от изкопаемите горива. 

Постигането на правно обвързващите цели на ЕС в областта на климата ще изисква огромни инвестиции. Брюксел казва, че това ще създаде работни места и икономически растеж в зелените индустрии, докато разходите за недопускане на изменението на климата биха били много по -високи и ще приемат формата на опустошителни наводнения, суши и горски пожари.

Полша също призова ЕС да създаде нови финансови механизми за намаляване на енергийната бедност, да ограничи участието на спекулантите на въглеродния пазар на ЕС и да въведе задължение за съхранение на газ за всяка страна от ЕС.