Икономистът, предрекъл кризата в Турция през 2018 г., очаква нов срив

Чарлз Робъртсън от Renaissance Capital смята, че Ердоган не си е научил урока

12:53 | 5 март 2021
Обновен: 12:53 | 5 март 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Връщайки се назад през 2017 г., когато икономиката на Турция процъфтяваше по-бързо от китайската, Чарлз Робъртсън от Renaissance Capital прогнозира, че това няма да завърши добре, пише Bloomberg.

По-малко от година по-късно лирата се срина на фона на прегряване на икономиката и разширяване на дълга. Сега Робъртсън очаква повторение на този цикъл през следващите две години.

Ралито на турските активи направи лирата най-добре представящата се валута след промените в управлението на централната банка и финансовото министерство през ноември. Ръстовете бяха подкрепени от някои инвеститори, залагащи, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще позволи на новия екип да провежда конвенционална парична политика след няколко години неуспешни опити за потискане на инфлацията, като същевременно се запазят ниските лихвени проценти.

Робъртсън обаче не е убеден в подобен сценарий. Ето някои от възгледите му, споделени в интервю от тази седмица.

Цикъл на икономически растеж и свиване

„Моят настоящ сценарий е, че се връщаме към поредния цикъл на растеж с намаляване на лихвените проценти през втората половина на тази година, което ще доведе до силен ръст на кредитирането през 2022 г. точно преди президентските избори през 2023 г., а след това ще има нов срив", смята Робъртсън.

Различно ли е този път?

„Виждали сме толкова много пъти, в които Ердоган е убеден, че трябва да направи нещо. Всеки път разходите стават по-високи и ръстовете стават по-краткотрайни. Поглеждате днес лихвените проценти в световен мащаб и виждате къде е Турция. Всеки друг развиващ се пазар сега има лихви под 5%, с изключение на Турция“, обяснява икономистът.

Той допълва: „Нямам голямо доверие, че Ердоган си е научил урока. Веднага щом има възможност и със сигурност преди изборите през 2023 г., можем да очакваме, че Турция отново ще премине към модела за кредитен растеж”.

Изправяне пред избор

„За пореден път Турция има избор. Все още има много евтина валута; може да бъде подкрепена текущата сметка и ще се внасят долари и евро, които могат да се използват за инвестиции. Бих искал да видя централната банка да може да поеме инфлацията под контрол за постоянно чрез дълъг период на високи лихвени проценти и в същото време евтина валута, която помага на износа и за ребалансиране на турската икономика. Това би бил добър сценарий за развитие на Турция, но по-малко интересен за растежа. Това е нещо като сценарий за растеж от вероятно 3% или 4% годишно, а не 6% или 7% за няколко години и след това катастрофа".

По-кратки цикли

„Предполагам, че циклите на растеж и срив трябва да са по-кратки, например година или две. Те не могат да направят петгодишен растеж. Да, можете да заемете пари за малко, но се сривате доста бързо. В миналото банките имаха достатъчно депозити, за да отпускат кредити, но сега нямат. Ако искат да отпускат заеми, вземат пари назаем от чужбина и това започва бързо да увеличава външния дълг и след това пазарите се притесняват и лирата започва да се подлага на натиск доста бързо“, обяснява още Чарлз Робъртсън.

По думите на икономиста Турция има възможност да се промени и да има най-добрия растеж в Европа през следващите 10 години, но с правилните политики.