Компаниите с малка капитализация в Турция бързат да се възползват от бума на пазара

Дребните инвеститори задвижват големи ръстове и на Borsa Istanbul

10:51 | 5 февруари 2021
Обновен: 10:53 | 5 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Компаниите с малка капитализация в Турция бързат да се възползват от публичния пазар и да спечелят пари от местните инвеститори на дребно, които помогнаха за повишаването на цените на акциите до нови върхове, пише Bloomberg.

Три компании са подали документи към борсата в Истанбул наскоро за първични пъблични предлагания, включително Aldem Celik - строителното звено на Verusa Holding AS, и компанията за добив на въглища Can Komur, част от Odas Elektrik.

Междувременно поне още седем компании са заявили, че обмислят IPO-та през 2021 г. Ако всяко едно от тези листвания се осъществи, това ще е най-натоварената година за Borsa Istanbul от 2014 г. насам според данни на Съвета за капиталови пазари на Турция.

Ръстът на листванията на компании с малки капитализации е подкрепен от силното търсене на увеличаващата се база дребни инвеститори в Турция. През последната година те помогнаха за 258-процентния ръст на показателя Borsa Istanbul SME за малките компании, който е близо до рекордно високо ниво, в сравнение с 26% повишение на бенчмарка Borsa Istanbul за същия период.

Сред седемте компании, които обмислят да се листнат на борсата, са софтуерната Golive Yazilim, производителят на млечни продукти Efeler Ciftligi и дъщерното дружество на Dogan Holding AS за чиста енергия Galata Wind Energy.

Производителят на пластмасови листове Isik Plastik осъществи първото IPO през тази година в Истанбул през миналия месец, като оттогава насам акциите на компанията поскъпват със 77%.

Очакванията са

Очакванията са за засилена активност на IPO пазара в Турция през 2021 г. Графика: Bloomberg 

10-те листвания, които са напът, са “основно в енергийния сектор, от сферата на недвижимите имоти и от хранителната индустрия”, посочва Тевфик Ераслан, ръководител на Турската асоциация на капиталовите пазари. Той добавя, че вижда възможност повече компании да се листнат през тази година.

"Апетитът за IPO-та на компании с малки и средни оценки вероятно ще продължи, въпреки че търсенето е подкрепяно предимно от дребните инвеститори", смята експерт на Strateji Portfoy. Компаниите не искат да изпуснат възможността “да се облагодетелстват от ралито на фондовата борса и притока на местни индивидуални инвеститори”, добаря той.

Акциите на компаниите от всяко едно от осемте IPO-та в Истанбул през миналата година поскъпват с поне 45% в първите пет дни на търговията им. През декември листването на Arzum Elektrikli Ev Aletleri отчете интерес от индивидуалните инвеститори, които беше 54 пъти по-голям от предлаганите акции.

Резките ръстове, насърчени от инвеститорите на дребно, предизвикват и опасения, като Съветът за капиталовите пазари предупреждава, че трейдърите, които не са професионалисти, трябва да са внимателни при избора си на акции. Апетитът за риск и нарастването на собствения капитал позволиха на пазара да превърне цените, наподобяващи балони, в „малка подробност, която може да бъде игнорирана“, казва експертът на Strateji Portfoy, признавайки риска от корекция при малките акции.