Инфлацията в Турция се ускорява за пети пореден месец

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 03.03.2021

14:45 | 3 март 2021
Обновен: 14:45 | 3 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Днес пазарите в Турция са относително стабилни. Това заяви Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

„Турската лира е сравнително непроменена спрямо долара въпреки слабостта на зелените пари спрямо валутите на други развиващи се пазари“.

„Инвеститорите са фокусирани главно върху решението за лихвения процент на централната банка следващата седмица. По-рано днес видяхме ускоряване на инфлацията за пети пореден  месец през февруари до 15,6% на годишна база. Това се дължи най-вече на нарастване на цените на петрола. Цените на храните се повишават с 18,4% през февруари“, обясни Демокан.

„Индексът Borsa Istanbul се повишава за трети пореден ден, проследявайки възходящата тенденция сред световните фондови пазари“.

„Междувременно от Moody's заявиха, че политическата промяна в Турция от ноември насам е положителна, като води до по-силна валута, подновяване на притока на капитали и спиране на разпродажбата на валутните резерви“, предаде изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул.

Целия коментар вижте във видео материала.