Турция със сигнал към САЩ за готовност за компромис за С-400

Южните ни съседка би отстъпила от рускатата противоракетна система, ако Вашингтон оттегли подкрепата си за сирийските кюрдски сили

17:53 | 9 февруари 2021
Обновен: 17:53 | 9 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция сигнализира, че би могла да oтстъпи от руската противоракетна система, ако САЩ се оттеглят подкрепата си за кюрдските сили, които Анкара разглежда като смъртна заплаха, съобщава Bloomberg.

Турското правителство е готово да направи отстъпки, като например да се съгласи за ограниченото използване на руските зенитна техника С-400, тъй като Анкара е нетърпелива да си осигури бъдещи доставки на резервни части за произведените от САЩ оръжейни системи и да избегне потенциално увреждане на икономиката си, коментират двама официални турски представители, запознати с отношенията между страните.

Запозните длужности лица допълниха, че Анкара също така иска да предотврати по-нататъшното укрепване на сирийските кюрдски бойци от Народните отряди за защита (YPG), които съставляваха по-голяма част от американската офанзива, потиснала Ислямска държава в Сирия.

Индексът на банковите акции в страната нарасна с 3,4% на фона на засилените надежди за облекчване на обтегнатите отношения. Halkbank, която е изправена пред американското наказателно производство за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран, отчете покачаване на цената на книжа си с 2,1%.

Министърът на отбраната Хулуси Акар коментира възможния вариант за разполагане на по-старо поколение руски ракети за ограничена употреба в Гърция.

"Казахме, че сме отворени за преговори", заяви Акар в интервю за вестник Hurriyet, като допълни, че поодобен вариант не съществува.

Американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд заяви пред турските медии миналата седмица, че политиката на Вашингтон за съвместна работа със сирийските кюрдски сили не се е променила и че Турция ще трябва да се отърве от своите С-400, ако настоява за отмяна на санкциите на САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън и Конгресът заеха твърда позиция по отношение на Турция отчасти заради придобиването на руските ракети С-400, които според Вашингтон биха спомогнали за събирането на разузнавателни данни за западните военни способности, включително за стелт изтребителя F-35  на Lockheed Martin. Американската подкрепа за бойците от YPG е ключова област на конфликт поради връзката на военните сили с друго кюрдско сепаратистко движение, с което Турция се бори повече от три десетилетия.

Зони на

Зони на контрол. Карта: Bloomberg

Турските военни проведоха ракетен тест на С-400 през октомври, но все още не са активирали техниката. САЩ се противопоставиха на покупката на С-400, налагайки санкции срещу високопоставени представилите на турската отбранителната индустрия и преустановиха ролята на южната ни съседка в програмата за производството на F-35.

Президентът Ердоган заяви миналия месец, че Турция и Русия ще проведат преговори по въпроси, включително доставката на втора партида на системи С-400 в края на януари. Не беше ясно дали тези преговори са отложени или отменени.

Турция придоби първата доставка на техниката от Москва през 2019 г. след прекратяването на преговорите за еквивалетната американска система за противоракетна отбрана Patriot поради отказа на Вашингтон да сподели военни технологии.