Ще се скарат ли Меркел и Байдън за руския газ?

Официалната позиция по отношение на Северен поток 2 на нито една от страните не са се променили…за сега

18:43 | 5 февруари 2021
Обновен: 18:43 | 5 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изминаха повече от две седмици от встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Бйадън и вече е време неудобните разговори с Европа да започнат. Темата ще бъде Русия. САЩ и Германия отдавна са в противоречие по отношение на почти завършения тръбопровод Северен поток 2, който ще пренася руски газ под Балтийско море директно до Германия.

Официалната позиция на правителството на Меркел не се е променила: Северният поток 2, според нея, е чисто търговски проект, в който политиците не трябва да се намесват. Освен това евтиният руски газ ще е необходим, докато Германия преминава от въглища и ядрена енергия към възобновяеми източници, пише Андреас Клют в анализ за Bloomberg.

Позицията на САЩ също не се е променила. Съществува двупартиен консенсус, че „Северен поток 2“ е геополитически проект и при това катастрофален. Той ще остави Източна Европа икономически и енергийно уязвима и ще направи Германия потенциално зависима от най-очевидния противник на Западния алианс, смятат от САЩ.

Тази американска гледна точка се споделя и в Украйна, Латвия, Литва, Естония и Полша. Полша дори се опитва да наруши проекта, като наложи огромна глоба на Газпром ПАО - руската компания майка на Северен поток 2. Дори Франция, обикновено най-близкият партньор на Германия, е против тръбопровода, както и Европейският парламент.

Тази опозиция се засили след отравянето и сега задържането на руския опозиционен лидер Алексей Навални и масовите арести на хора, протестиращи за каузата му в цяла Русия.

В този контекст позицията на Германия е обезпокоителна. Подкрепата за тръбопровода идва непропорционално от две партии: социалдемократите от левия център и екстремистката лява партия, която произлиза от комунистическата партия в Източна Германия. И двете партии се характеризират с антиамериканизъм и русофилия.

Според тях позицията на САЩ е изцяло за подпомагане на износа на американски втечнен природен газ (LNG), който е по-скъп от газа от Русия.

По този начин напрежението между САЩ и Германия продължава да ескалира. Повече от година Вашингтон заплашва да накаже компании, участващи в изграждането на тръбопровода, което кара повечето от тях да се изтеглят и на практика да спрат проекта. Миналия месец САЩ наложиха първите санкции срещу фирма, която притежава кораб за полагане на тръби.

За да се противопостави на този „икономически империализъм“, както го наричат ​​някои германци, провинция Мекленбург-Западна Померания е създала силно съмнителна отбранителна структура. Регионът включва избирателния район на Меркел. Но движещата сила на инициативата е премиерът на федералната страна Мануела Швезиг, проруски настроен социалдемократ, родена и израснала в Източна Германия.

Тази структура е обществена фондация с мисия за защита на климата и околната среда. Но Мекленбург отделя само 200 000 евро (240 520 долара) средства за това, докато 20 милиона евро идват от проекта за газопровода и следователно Газпром. Уставът на фондацията също така позволява на Северен поток 2 да предложи управляващ директор и да избере двама членове на борда.

Така че фондацията наистина има за цел да заобиколи американския натиск. Използвайки правните щитове на германското законодателство, организацията може да купува и съхранява материалите и машините, необходими за завършване на тръбопровода, за да поддържа строителството въпреки санкциите на САЩ.

Но това се превръща в скандал дори в Германия. Екологичните лобита съдят фондацията в няколко съдилища, наричайки я „фарс“ и „пране на зелено“.

Също така третата от лявоцентристките партии в Германия, Зелените, настоява за спиране на Северен поток 2.

Вероятно Меркел се придържа към тръбопровода, за да запази крехкия мир в коалицията си със социалдемократите. Но тя също така знае, че това партньорство ще продължи само до федералните избори през септември. В този момент тя ще се оттегли и ново правителство ще поеме властта. В най-вероятния сценарий християндемократите ще останат на власт, но този път в партньорство със Зелените.

Може би сегашната безизходица устройва канцлера на Германия. Това й помага да държи Путин под контрол, тъй като той трябва да се погрижи за 11,4 милиарда долара, които буквално потънаха в Балтийско море заради проекта. Това също й позволява да продължи да говори с Байдън за други области на сътрудничество - от декарбонизация до отбрана, преди да вземе решение за тръбопровода.