Русия засилва работата по "Северен поток 2" в очакване на американски санкции

Изграждането на газопровода постигна напредък в понеделник, след като бяха положени тръби в изключителната икономическа зона на Германия

16:32 | 30 декември 2020
Обновен: 16:38 | 30 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия засилва работата по газопровода "Северен поток 2", преди САЩ да затегнат санкциите срещу енергийния проект, предизвикал многобройни противоречия между двете страни на Атлантическия океан, пише Bloomberg.

Изграждането на газопровода, простриращ се на 1230 километра (764 мили), достигна крайъгълен камък в понеделник, след като бяха положени тръби в участък от изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Германия, заяви операторът на проекта. Сред следващите стъпки са възобновяването на работата в датския бряг на Балтийски море, където ще се намира по-голямата част от останалите участъци от 157-километровата връзка.

Напредъкът по връзката е победа за руския президент Владимир Путин и националния газов шампион Газпром. Когато бъде финализиран, проектът ще позволи на Русия да разшири доставките си на газ за Европа, заобикаляйки традиционния транспортен коридор през Украйна. САЩ и източноевропейските държави са на мнение, че "Северен поток 2" ще направи Германия и Европейския съюз прекалено зависими от руски газ.

„Има около 120 километра в датски води и около 30 километра в германската ИИЗ, които трябва да бъдат положени“, заяви операторът на „Северен поток 2“ в отговор по имейл. 

„Не сме в състояние да предоставим допълнителни строителни подробности. Ще информираме за по-нататъшен напредък по изграждането в подходящо време“, 

добави той. 

Работата по проекта за 9,5 милиарда евро (11,6 милиарда долара) беше спряна преди година от санкциите на САЩ и възобновена едва по-рано този месец, когато Газпром ангажира собствен кораб, който да прокара тръбопровода.

"Северен поток 2" има възможност да използва кораба "Фортуна" за извършване на строителните дейности, започващи на 15 януари, подпомогнат от строителните кораби "Мурман" и "Балтийски Исследовател" и други плаветелни съдове за доставка, съобщи Датската морска администрация миналата седмица.

Въз основа на датското разрешително операторът трябва да представи актуализиран график на енергийната агенция на страната, преди да започне работата. Досега регулаторът не е получил подобен актуализирания план, уточняват от агенцията. Корабът "Фортуна" е способен да прокара до 1 километър тръби на ден.

С тази скорост анализаторите изчисляват, че при оптимистичен сценарий „Северен поток 2“ може да започне работа веднага в края на 2021 г. 

"Твърдо вярвам, че тръбопроводът ще бъде завършен", заяви изпълнителният директор на Uniper Андреас Ширенбек в интервю за германския вестник Rheinische Post в сряда. 

„Хората може да не харесват тръбопровода, но Европа се нуждае от него.“

Германската енергийна компания Uniper е един от основните спонсори на проекта.

Междувременно САЩ предприемат мерки за затягане на санкциите, разширявайки спектъра им срещу компании, които предоставят техническа сертификация и застраховка за работата. Този аспект от американското законодателство беше част от по-широк законопроект за отбраната, който прие Конгреса, но върху който беше наложено вето от президента Доналд Тръмп. Камарата на представителите гласува за премахване на президентското вето. Ако законопроектът бъде одобрен и от Сената, който е доминиран от републиканците, новите мерки могат да влязат в сила през следващите няколко седмици.

14 държави

14 държави получават повече от 50% от доставките си на газ от Русия. Карта: Bloomberg

Ако Сенатът отмени ветото на Тръмп върху законопроекта за отбраната, „новите санкции срещу Северен поток 2 ще се превърнат в реалност“, заяви Матеуш Кубяк, старши анализатор в базирания във Варшава енергиен консултант Esperis. 

„Това може да е просто още един фактор, който ще затрудни ефективно руснаците и навременното рестартиране на работата във водите на Дания през януари. Всички допълнителни дейности по полагане на тръби могат да бъдат санкционирани, включително проучване, сондаж и полагане на скали“.

САЩ са на мнение, че „Северен поток 2“ увеличава твърде много влиянието на Русия в Европа и че американските доставки на втечнен природен газ (LNG) са по-добрата алтернатива. "Северен поток 2" е от полза за икономиките на Германия и Европа, тъй като цената на руския газ е с 20% по-ниска от тази на американския LNG", коментира руският държавен глава Владимир Путин

"Американските санкции бяха наложени твърде късно, за да спрат проекта", заяви в интервю за Тасс Владимир Чижов, постоянен представител на Русия в ЕС.

"Ограниченията са насочени само към изграждането на "Северен поток 2", който е почти завършен, а не към оперативната страна на проекта".

Вицепремиерът Александър Новак коментира в понеделник пред държавния телевизионен канал Россия 24, че тръбопроводът ще бъде завършен, защото е добър за европейския бизнес. „Това е търговски проект, който на първо място е в интерес на нашите чуждестранни партньори“, допълни още Новак.