3 риска показват, че 2021 г. не е време за прекомерен оптимизъм на пазарите

Инвеститорите са уязвими, ако цикличното възстановяване не се развие според очакванията

18:23 | 13 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвестиционните гурута в гигантския облигационен фонд Pacific Investment Management Company (Pimco) предупреждават, че пътят към глобалното икономическо възстановяване през 2021 г. е изпълнен с рискове.

Следващите 12-18 месеца не са „време за прекомерен оптимизъм“, предупреди във вторник световният икономически съветник на компанията. Въпреки че облекчените фискални и парични политики спомогнаха за повишаване на цените на акциите и корпоративните облигации, тласъкът вече е усвоен от рисковите активи, което прави инвеститорите уязвими, ако цикличното възстановяване не се развие според очакванията, коментират анализаторите на Pimco.

По-специално, Хоакм Хелс и Андрю Болс смятат, че три ключови риска биха могли да намалят : намаляване на задлъжнялостта в Китай, фискална умора и икономически белези от предизвикания от пандемията спад, предава MarketWatch.

Основен сред тях е рискът, че създателите на политики в големите икономики могат да загубят волята да прокарат допълнителни политики за фискални стимули, a това може да попречи на икономическото възстановяване през втората половина на 2021 г. и през 2022 г.

„Реалността на големи дефицити“ може да започне да поражда съмнения в правителствата в развитите икономики, което води до ограничаване на разходите и намаляване на покупките на активи, пише екипът.

Друго безпокойство е доколко усилията на Китай да намали растежа на кредитите могат да попречат на глобалното възстановяване.

Преди това опитите на втората по големина икономика да затегне финансовите условия бяха сочени като причина за забавяне на растежа на развиващите се пазарни икономики, които остават зависими от огромния апетит на Китай за суровини.

За да не застраши растежа, икономиката на Пекин трябва да се стреми да постигне баланс между усилията си за намаляване на задлъжнялостта и подкрепата на бизнеса, пише екипът на Pimco.

Но всички усилия за постигане на този баланс „в икономика с висок ливъридж от 14 трилиона долара са изпълнени с трудности, което предполага реален риск от пренатягане, а това води до по-рязко забавяне на растежа от очакваното с негативни глобални последици в икономиките и секторите, силно зависими от търсенето от Китай”, предупредиха те.

Още едно притеснение беше дали поведенческите промени, предизвикани от пандемичния спад, ще бъдат трайни. Ако потребителите станат по-предпазливи и бизнесите станат по-малко склонни да инвестират в бъдеще, екипът на Pimco смята, че икономистите може да бъдат принудени да снижат своите розови прогнози за растеж.

И така, какво означава всичко това за инвеститорите? Внимавайте при натрупване на залозите за рефлация.

„Възстановяването след пандемията няма да даде тласък на поредния десетилетен бичи пазар. По-скоро, след като лесните сделки за възстановяване на пандемия се изиграят, очакваме трудна пазарна среда“, каза Pimco.