Забраната за инвестиции в китайски компании предизвика объркване на Wall street

Новите правила в Китай, позволяващи съдебни действия срещу прилагащите заповедта, могат да са голямо предизвикателство за брокерите в Ню Йорк

10:00 | 13 януари 2021
Обновен: 10:00 | 13 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Два месеца след като Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед за забрана на американските инвестиции в китайски военни компании - и повече от един ден след като тя влезе в сила - финансовата индустрия все още се мъчи да разбере какво може и какво не може да прави според нови правила.

Липсата на яснота накара някои брокери на Wall Street да допуснат грешки от страна на предпазливостта, което означава, че забраната може да има по-широко въздействие върху пазара от първоначално предвиденото. Двама мениджъри на облигационни фондове в Азия заявиха, че става все по-трудно да продават книжа на засегнати компании, тъй като много брокери се отказват от сделки с тях, предава Bloomberg.

Сред въпросите, които все още стоят пред най-големите американски компании за ценни книжа, е дали заповедта на Тръмп ги принуждава да спрат да улесняват инвестициите в ограничените компании за всички клиенти или само за тези в САЩ и дали могат да продължат да търгуват за клиенти извън САЩ, казаха запознати. Брокерите също са стигнали до различни заключения дали ще продължат да обработват поръчките за продажба.

Няколко брокери заявиха, че ситуацията е нестабилна и техните тълкувания на правилата подлежат на промяна.

Дори тези, които планират да продължат да търгуват книжата на забранените компании за инвеститори извън САЩ, в някои случаи се затрудняват да определят кой е освободен от забраната. Например някои брокери не са сигурни дали могат да извършват сделки за базираните в Азия взаимни фондове, които управляват парите от името на американски инвеститори. Често брокерите дори не знаят дали фондовете обслужват клиенти от САЩ.

Резултатът е, че забраната на Тръмп вероятно ще ограничи много инвеститори извън САЩ, което потенциално ще увеличи натиска върху продажбите на засегнатите акции, облигации и деривати и ще намали тяхната ликвидност. Акциите на China Mobile Ltd., China Telecom Corp. и China Unicom Hong Kong Ltd. вече се развихриха през последната седмица, докато инвеститорите анализираха променящите се и на моменти противоречиви насоки от регулаторите,  съставителите на индекси и Нюйоркската фондова борса.

Акциите на

Акциите на китайските телекомуникационни гиганти поевтиняват след заповедта на Тръмп. Графика: Bloomberg

Въпросите относно обхвата на забраната на Тръмп продължават въпреки няколко опита на Министерството на финансите на САЩ да предостави допълнителни разяснения на уебсайта си.

Заповедта на Тръмп се прилага за над 30 китайски компании, за които САЩ считат, че са собственост или контролирани от китайската армия. Тя забранява всяка трансакция от „лице от Съединените щати“ в „публично търгуваните ценни книжа на дружествата или други ценни книжа, които са производни или са предназначени да осигурят инвестиционна експозиция към такива ценни книжа“.

От Министерството на финансите заявиха, че забраната обхваща средства и продукти, свързани с индекси, с каквато и да е експозиция към компаниите, независимо колко малка е. В актуализираните насоки от 6 януари институцията заяви, че посредниците на пазара могат да улеснят продажбите на ценни книжа до 11 ноември.

Някои големи мениджъри на активи в САЩ вече започнаха да продават своите дялове. BlackRock Inc., най-големият мениджър на активи в света, е намалил притежанията си в China Mobile, China Telecom Corp. и China Unicom Hong Kong Ltd. и планира да продължи да продава, заяви източник.

Vanguard Group заяви във вторник, че е ликвидирала своите дялове от китайски компании, включени в забраната, считано от 8 януари. Това беше денят, в който MSCI Inc. премахна акциите на трите телекомуникационни компании от широко следваните си индекси на акции. Индексите на FTSE Russell и S&P Dow Jones са предприели подобни стъпки.

Късно в неделя Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co. заявиха, че ще делистират 500 структурирани продукта в Хонконг, за да се съобразят със забраната, включително някои продукти, свързани с референтния индекс на града Hang Seng Index.

През уикенда Китай се противопостави на санкциите на САЩ, като издаде правила за защита на фирмите си от „неоправдани“ чужди закони и позволи на китайските съдилища да наказват световни компании за спазване на чуждестранни ограничения. Това може да усложни плановете на големите банки на Wall Street и техните чуждестранни конкуренти за разширяване в Китай, докато страната отваря финансовите си пазари, за да привлече повече капитал и инвестиции. Досега политическите сътресения са оказали ограничено влияние върху финансовото отваряне на Китай.