Wall Street е най-бичи настроен за суровините от десетилетие насам

Зърнените култури, които са били в низходящ тренд от 2012 г., записват рали с повече от 45% през последните шест месеца

11:20 | 9 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите в суровини се завръщат с пълна сила и рекордни залози, че култури, метали и петрол са готови за рали.

Отслабващият долар прави материалите, деноминирани във валутата, по-привлекателни в момент, когато акциите, записват рекордни ръстове и светът е на път към възстановяване от пандемията от коронавируса. Всичко това накара спекулантите да се върнат обратно на стоковите пазари, като увеличи комбинираните залози за покачване на цените до най-високото им ниво от поне десетилетие, информира Bloomberg.

 „В момента суровините преминават през печеливша серия“, каза Мишел Салдън, ръководител на отдела за суровини във Vontobel Asset Management.

„Пазарите стават свидетели на рали поради комбинирания ефект от слабостта на щатския долар, цикличното възстановяване от Covid-19, стимулите на централната банка и увеличените фискални разходи за инфраструктура“, каза още той.

Инвеститорите са толкова бичи настроени, че са държали нетни дълги позиции или разликата между залозите за нарастващите цени и залозите за техния спад, в размер на 2,3 милиона фючърсни и опционни договори през седмицата, приключила на 5 януари, показват данни, събрани от Bloomberg. Това е най-много от поне януари 2011 г.

Изчисленията включват 19 от 22-те суровини в индекса на Bloomberg. Те изключват алуминия, цинка и никела, данните, за които са докладвани от Лондонската метална борса на различна основа.

Настроенията са

 Настроенията са най-бичи от десетилетие за 19 суровини. Графика: Bloomberg

В момента бичи залозите за царевицата са най-високи от почти 10 години. Китай се зарежда с американски култури, след като вече е купил рекордно количество зърно, докато покупките на соя вървят с най-бързите темпове от 1991 г. Захарта също привлича вниманието на инвеститорите, като Alvean, най-големият търговец на подсладителя в света, прогнозира, че предстоят две години недостиг.

„Дори зърнените култури, които са били в низходящ тренд от 2012 г., записват рали с повече от 45% през последните шест месеца“, каза Салдън. Той също така подчерта ролята на Китай в осигуряването на стратегически резерви от суровини.

Петролът, който се възстановява от безпрецедентна катастрофа, предизвикана от пандемията, достигна 10-месечен връх след изненадващото решение на Саудитска Арабия да намали едностранно производството с 1 милион барела на ден за февруари и март.

Ралито също се разшири отвъд цени на суровия петрол и в опции и показва признаци на сила в двата края на кривата на петролните фючърси. Спекулантите увеличиха бичи залозите си за суровия петрол тип Брент до 11-месечен връх, докато дългите нетни позиции в бензина се изкачиха до 10-месечен връх.

Залозите за нарастващите цени на златото се повишиха до 16-седмичен връх, а нетните дълги позиции за платината са най-високите от февруари. Инвеститорите също така увеличиха залозите си в дълги позиции върху сребро за петата от шест поредни седмици.