Горещите алтернативни инвестиции на 2021 г.: Уиски, музикални права, насекоми

Bloomberg Wealth представя идеи за активи, които могат да издържат на превратностите на икономиката на 21-ви век

15:24 | 11 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bernice Liu/Bloomberg
Снимка: Bernice Liu/Bloomberg

Изкуство, вино, бижута, класически автомобили... Това са алтернативните активи, които богатите инвеститори често купуват, когато искат да разнообразят притежанията си или да колекционират красиви предмети, пише Bloomberg.

И все пак има и редица други нетрадиционни ходове, които биха могли да се обмислят: те не само доставят удоволствие от притежанието на даден предмет, но и не са обвързани с възходите и пандемията на капиталовите пазари.

Търсейки достойни възможности по света, Bloomberg Wealth събра идеи за активи, които могат да издържат на превратностите на икономиката на 21-ви век.

Бъчва уиски: Инвестиция за наслада

Бутилки 95-годишно шотландско уиски са стрували през последните години между един и два милиона долара на търг. Колекционерите, които са запознати с напитката, всъщност не купуват бутилки. Това е така, защото те са наясно, че скочът става по-добър с времето и, за разлика от виното, спира да зрее, когато се прехвърля от дървени бъчви в стъклени бутилки. Бъчвите, изработени от американски или европейски дъб, са напоени с дъх на ванилия, карамел и други вкусове.

На фона на ръста на търсенето от Азия има бичи причини за купуване сега. През последните 12 месеца имаше няколко забележителни търгове на рядко уиски.

Защо сега: Насърчена от нарастващото търсене от азиатски инвеститори, цената на рядко срещаното уиски се повишава с 564% през последното десетилетие според доклада на Knight Frank 2020 Wealth Report. Данните на компанията отчитат рязък скок в цената на уискито въпреки нестабилността на пазарите през последните години.

Рисковете: Състоянието на бъчвите, които се съхраняват в складове, може да се влоши до такава степен, че течността, съхранявана в тях, вече да не се квалифицира като уиски.

Музикални права: Когато Spotify не е достатъчен

Притежаването на музикални права набира популярност заедно със стрийминга и платформи като Netflix. Социалните медии също оказват влияние: Видео от TikTok на човек, който кара скейтборд на фона на „Dreams“ на Fleetwood Mac, превърна 44-годишната песен в един от изненадващите хитове на годината.

Двамата основни автори на песни на Fleetwood Mac Линдзи Бъкингам и Стиви Никс са продали отделно права върху песните си през последните седмици за осемцифрени суми.

През декември Боб Дилън зашемети развлекателната индустрия, като продаде целия си каталог с песни на Universal Music Group за около 300 милиона долара.

Нийл Йънг последва примера, като продаде половината си каталог през януари.

Въпросът за инвеститорите е да намерят начин да се възползват от продажбите. Hipgnosis Songs Fund Ltd е листната на Лондонската стокова борса и продава музикални права.

Инвеститорите, които търсят по-директен подход, може да помислят за борсата Royalty, базирана в Денвър, която управлява пазар, където авторите продават права, за да финансират работата си.

Защо сега: Стрийминг революцията прави старата музика по-ценна.

Рисковете: Не е лесно да се инвестира директно в каталози на легенди, а приливите и отливите в музикалния бизнес са непредсказуеми.

Възстановяване на природата: Крайна алтернативна инвестиция

Опазването на природата отдавна е популярно сред богатите, но сега нова порода инвеститори и природозащитници искат да възстановят земята до първоначалното ѝ състояние.  

В Шотландия Андерс Повлсен, датски милиардер, е закупил 230 хиляди акра земя, за да възстанови флората и фауната, съществували отдавна в планините. Неговият времеви хоризонт: 200 години.

Защо сега: Изменението на климата превърна биологичното разнообразие в жизненоважен въпрос и инвеститорите могат да се възползват от въглеродните и данъчните облекчения, както и от екотуризма от преустроени имоти.

Рискове: Закупуването на земи за преустройство може да бъде сложен и скъп процес и да отнеме десетилетия, за да се видят резултати.

Ферми за насекоми: Бъдещето на храната?

Мисълта за ядене на насекоми може да отблъсне някои хора, но те стават все по-интересни като необходим хранителен източник, тъй като пренаселеността и изменението на климата притискат световното производство на храни.

Насекомите могат да се отглеждат на много по-малко земя и с много по-малко средства от добитъка. Те са и икономичен начин за производство на тор.

Инвеститорите и предприемачите влагат сериозен капитал за отглеждане на богати на протеини насекоми. Astanor Ventures, базирана в Брюксел, набра 325 милиона долара миналата година, за да инвестира в стартиращи предприятия за устойчива селскостопанска храна. Една от компаниите в портфолиото ѝ - Ynsect, отглежда брашнени бръмбари във Франция за храна за домашни любимци и производство на тор.  

Защо сега: Глобалната криза в производството на храни може да превърне насекомите в основен източник на протеини през следващите години.

Рискове: Яденето на насекоми? Дори да са приготвени по начин, по който вкусът им да не се усеща, или да са добавени към други храни, това е голямо предизвикателство за хората в много части на света.

Ваш собствен двор: Изплаща незабавни дивиденти

Във времена, когато ограниченията срещу разпространението на коронавируса засягат живота и психическото здраве на хората, има един актив, който се оказва безценен: хубава градина или заден двор.

Собствениците на имоти могат да обмислят да инвестират дизайн, който осигурява оазис, където хората да могат да излязат на чист въздух, да се отпуснат, да правят упражнения.

Има различни оценки на възвръщаемостта на инвестицията. "Домовете, където озеленяването е споменато в описанието, се продават с 2,7% повече от очакваното", посочва Аманда Пендълтън от американския уебсайт за недвижими имоти Zillow.

Защо сега: На фона на увеличаването на дистанционната работа търсенето на имоти с добре проектирани зелени площи трябва да продължи да нараства.

Рискове: Ако не планирате да продавате дома си скоро, ще трябва да продължите да поддържате озеленяването.