Zoom е сред победителите на 2020 г., но ще продължава ли да впечатлява инвеститорите?

Акциите на компанията вече поскъпват с поразителните 600% през тази година

18:40 | 6 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Zoom Video Communications преживява много успешна година в почти всички отношения. Видеоконференциите получиха огромен тласък през пролетта на фона на наложените заради Covid блокади и все още са задължителни за мнозина, тъй като възраждащата се пандемия кара хората да останат у дома и да работят от вкъщи. Продажбите и печалбата на Zoom постоянно надвишават очакванията за всяко тримесечие и компанията продължава да повишава своите прогнози, пише Bloomberg в свой анализ.

Последните резултати на компанията продължиха тенденцията. В понеделник Zoom представи своя отчет за третото тримесечие, които надминаха очакванията на Wall Street. Компанията отчете повече от четирикратен ръст на продажбите си на годишна база.

Разбираемо е, защо акциите на компанията вече поскъпват с поразителните 600% през тази година, включително 47% само от предишното тримесечия. Колкото по-високо се повишава оценката на Zoom, толкова повече е необходимо дори за твърди бикове да я добавят към своите позиции. А от друга страна положителното развитие на ваксините срещу Covid-19 дава по-малко основание да залагате на Zoom. Дългосрочните перспективи на Zoom обаче остават силни и може да се окажат трайни извън пандемията.

Zoom, лидерът в своята област, се превърна в синоним на видеоконферентна връзка и компанията продължава да печели пазарен дял заради своята лекота на използване и надеждност. Миналата седмица социалните медии бяха изпълнени с публикации за Zoom Thanksgiving, като в много от тях бе изразена благодарност към компанията за премахването на 40-минутния лимит за срещи по време на празника.

По отношение на бизнес клиентите тенденцията „работа от вкъщи“ може да бъде трайна структурна промяна. Миналата седмица изпълнителният директор на PayPal Holdings Дан Шулман заяви пред Bloomberg Television, че пандемията е породила промени, които трайно могат да благоприятстват дистанционната работа. Изпълнителният директор очаква „огромното мнозинство“ от работната му сила да работи от вкъщи поне няколко дни в седмицата. Също така може да отнеме повече време от очакваното, за да се разпространят ваксините. Шулман каза, че може едва в края на лятото на 2021 г. или началото на есента, PayPal да поиска от служителите си да се върнат във физическите офиси.

Шулман не е сам сред бизнес лидерите, които прогнозират подобни промени. По-рано този месец на конференцията на New York Times DealBook Бил Гейтс заяви, че очаква повече от 50% от бизнес пътуванията и повече от 30% от дните в офиса да "изчезнат".

Измина една година за Zoom. Акциите й не са евтини, като се търгуват на почти 45 пъти над очакваните 12-месечни продажби за следващата година след голямото им рали тази година. Не я ясно дали компанията ще продължи да доминира в своята сфера за години напред, но към момента няма признаци, че скоро ще се откаже от първото място.