Zoom спира директните продажби на продуктите си в Китай

Компанията ще разчита единствено на продажби чрез местни партньори в азиатската страна

16:48 | 3 август 2020
Обновен: 17:07 | 3 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Дигиталната платформа за конферентни разговори Zoom Video Communications, която е разследвана за това дали предоставя данни на властите в Пекин, ще прекрати всички продажби на продукти в Китай, освен тези чрез местни партньори, съобщава Bloomberg.

Компанията информира официално клиентите си в Китай, че продажбите ще се извършват само чрез оторизирани партньори от 23-ти август.

„Нашият пазарен модел в Китай включва директни продажби, онлайн абонамент и продажби чрез партньори. Сега правим преход към базиран изцяло на партньори модел, като технологията на Zoom ще е вградена само в партньорски предложения, които ще осигурят по-добри условия за потребителите“, се посочва в официална позиция на компанията.

Преди месец започна разследване срещу компанията, след като тя първоначално блокира, а впоследствие активира отново профил на базирана в САЩ група на китайски продемократични активисти. Американски сенатори призоваха Министерството на правосъдието да разследва дали приложенията Tik Tok и Zoom споделят частна информация с китайското правителство.

Това изявление на щатските сенатори бе направено, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон скоро може да забрани в страната Tik Tok и други китайски приложения, които застрашават националната сигурност.

Tik Tok, която е основана от родения в Китай Ерик Юен, бе под натиск, когато стана ясно, че не осигурява криптиране на своята услуга за конферентни разговори, която доби популярност по време на пандемията.