ZoomInfo събра 935 млн. долара на борсовия си дебют в САЩ

Това е първото IPO на технологична компания в САЩ от април

08:53 | 5 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
ZoomInfo събра 935 млн. долара на борсовия си дебют в САЩ

Акциите на бизнес платформата ZoomInfo поскъпват с 62% до 34% долара всяка, след като компанията успя да събере 935 млн. долара по време на първичното си публично предлагане. По този начин пазарната стойност на ZoomInfo достига до 13 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Търговският дебют на Zoom бележи завръщането на технологичните IPO-та. А резултатът на компанията до затварянето на борсата в четвъртък е петият най-добър търговски дебют в САЩ през тази година след този на Inari Medical и други здравни компании, показват събраните от Bloomberg данни.

Това е първото технологично листване в САЩ, след като китайският доставчик на облачни услуги Kingsoft Cloud Holdings излезе на борсата през април. Няколко компании като Airbnb и Procore планираха да направят първични публични предлагания през тази година, но вместо това се насочиха към частно финансиране заради икономическата несигурност.

Дебютът ZoomInfo може да е в резултат и на объркване, свързано с представянето на групата Zoom Video Communications, чийто ръст на акциите от 224% през тази година бе задвижен от популярността на нейната услуга за видео конферентна връзка. Акциите на още една компания, която не е свързана със Zoom Video – ZoomTechnologies Inc, също поскъпнаха през март паралелно с тези на Zoom Video, тъй като тогава нейната онлайн платформа набираше широка популярност заради пандемията от коронавируса.

ZoomInfo продаде 44.5 млн. акции и всяка за 21 долара. „Компаниите търсят начини да дигитализират усилията си за продажба“, коментира изпълнителният директор на ZoomInfo Хенри Шък. „Изминалата година прекарахме  в срещи с инвеститори от цялата страна, за събудим интереса им към нашия бизнес“, обяснява той.