Да спечелиш 4 млрд. долара за няколко часа: Възможно е, ако си шеф на Zoom

Акциите на компанията поскъпнаха с 26% за ден

10:39 | 1 септември 2020
Обновен: 11:31 | 1 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Ерик Юан. Снимка: Bloomberg
Ерик Юан. Снимка: Bloomberg

Само за няколко часа изпълнителният директор на Zoom Video Communications Ерик Юан увеличи състоянието си с 4,2 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Акциите компания за виртуални разговори поскъпнаха с 26% до 410 долара в края на вчерашната търговия, вследствие на отчетения скок на тримесечните приходи и дадената заявка за продължаване на растежа. Ако акциите запазят текущите си нива на покачване и днес, състоянието на Юан ще надхвърли 20 милиарда долара.

Измина година, изпълнена с впечатляващи ралита за най-богатите хора в технологичния свят – през юли нетното богатство на Джеф Безос от Amazon нарасна с 13 милиарда долара за един ден, а Илон Мъск добави 8 милиарда долара в рамките на 24 часа миналия месец. И двамата милиардери достигнаха рекордни нива на богатство, като Безос прехвърли 200 милиарда долара, а Мъск - 100 милиарда долара миналата седмица

Zoom е една от компаниите, спечелили от пандемията от коронавирус, тъй като хиляди бизнеси и образователни институции се насочиха към виртуалната услуга, за да работят и преподават дистанционно.

Производителят на софтуер съобщи в понеделник, че продажбите са скочили с 355% до 663,5 милиона долара през второто тримесечие до 31 юли - вторият по големина скок сред членовете на Nasdaq 100 през този период. Най-голямо покачване беше отчетено от биотехнологичната компания Moderna, сочат данни на Bloomberg.

Zoom заяви, че продажбите ще достигнат до 2,39 милиарда долара през фискалната година, завършваща през януари, което ще бъде четирикратно увеличение само за 12 месеца.

Основателят на базираната в Сан Хосе компания, чието нетно богатство се състои предимно от над 50 милиона акции на Zoom, е един от спечелилите най-много през тази година. 50-годишният Юан беше с 12,8 милиарда долара по-богат в понеделник, след като акциите поскъпнаха почти пет пъти. Акциите се търгуваха за 399,38 долара в следборсовата сесия, което е с 23 на сто повече от цената на затваряне.

Ранните инвеститори в Zoom Ли Ка-шин и Самюел Чен също печелят от поскъпването на акциите. Ако приемем, че и двамата все още притежават акции, Ли е добавил 2 милиарда долара за един ден, а Чен повече от 650 милиона долара, при положение, че акциите на Zoom достигнат 410 долара в края на следващата сесия, сочи Bloomberg Billionaires Index.