Големият въпрос за златото е може ли бичи пазарът да надживее пандемията

Мнозина възприемат златото като архетипно убежище, чиято цена е неизбежно по-висока по време на смут

16:30 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордният бичи пазар на злато е изправен пред екзистенциален въпрос след фармацевтичните пробиви този месец: какво се случва с ралито, след като ваксините срещу Covid-19 влязат в експлоатация?

Мнозина възприемат златото като архетипно убежище, чиято цена е неизбежно по-висока по време на смут. По тази логика началото на края на кризата би означавало повратна точка за ралито. Но благородният метал служи и като хедж срещу инфлацията. И с огромните суми пари, които се изсипват в световната икономика тази година, всякакви признаци на нарастващи потребителски цени могат да накарат инвеститорите да се насочат обратно към кюлчетата, пише Bloomberg.

През по-голямата част от 2020 г. условията едва ли биха били по-добри за златото, тъй като потокът от печатане на пари, по-слабият долар и глобалната несигурност стимулираха търсенето, повишавайки цените. Намаляването на реалните лихвени проценти в САЩ предизвика по-големи печалби през юли и август, в крайна сметка изпращайки спот злато до рекордните над 2075 долара за тройунция.

Въпреки че оттогава цените спаднаха слабо, инвеститорите продължиха да се впускат в борсово търгувани фондове, които в своя пик през октомври бяха инвестирали в близо 900 тона метал тази година, повече от два пъти крайния приток през 2019 г.

За броени седмици всичко се промени.

Златото претърпя втория си по големина спад от седем години в деня, в който Pfizer Inc. обяви ранни резултати, показващи, че ваксината й е 90% ефективна.

ETF-те, които бяха толкова важни за тазгодишното рали, отчитат отливи в продължение на поне шест поредни дни, докато залозите в хедж фондовете бяха близо до най-ниското ниво от 17 месеца през седмицата, завършила на 17 ноември.

„Силно положителните новини за ваксините повишават перспективата за връщане към нормалността може би до пролетта“, каза Тай Уонг, ръководител на търговия с метални деривати в BMO Capital Markets. Въпреки че ниските лихвени проценти и потенциалът за по-голяма държавна подкрепа ще помогнат за увеличаване на цената на златото с течение на времето, „скоростта на покачването й вероятно е смекчена в краткосрочен план“, каза той.

Така че може ли бичи пазарът да остане жив?

Въпросът за инфлацията ще бъде ключов за всяка перспектива сега и не за първи път. Златото постигна предишния си рекорд през 2011 г., точно след финансовата криза, когато централните банки започнаха своите количествени улеснения, предизвиквайки страхове от хиперинфлация по германски стил. Тогава обаче биковете в крайна сметка бяха разочаровани, тъй като инфлацията беше под контрол.

Този път може да е различно, смята Оливър Харви, макро стратег в Deutsche Bank AG.

„Когато излезем от Covid ще има огромна ликвидност. Процентите на спестяванията ще много високи, защото хората са останали вкъщи, о са продължили да печелят пари “, каза той.

И все пак лагерът на мечките несъмнено се разраства. Macquarie Group Ltd. тази седмица обяви „края на цикличния бичи пазар“ и заяви, че цените вероятно са достигнали своя връх.

Банката посочи като причина за прогнозите си повишената вероятност ваксината да бъде въведена през следващите месеци, както и перспективите й за по-висока доходност на  10-годишните държавни ценни книжа на САЩ.

Перспективата за пускане на ваксина може също да намали потенциала за бъдещи правителствени стимули, особено докато контролът над Сената все още неясен.

„Малко вероятно е сега с разделен Сенат това сериозно ниво на фискални разходи да продължи“, каза Дариус Табатабай, ръководител на търговията в Arion Investment Management.

Златото може също да пострада, тъй като инвеститорите влагат пари в други класове активи, които могат да се възползват от възстановяващата се икономика. И дори в сценарий, при който доларът продължава да отслабва или инфлацията се вдига, златото може да бъде изложено на риск да загуби от биткойна като избор на хедж за инвеститорите, смятат анализатори.