В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златото ще поскъпне до 2100-2200 долара за тройунция в началото на 2021 г.

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка, В развитие, 03.11.2020

13:28 | 3 ноември 2020
Обновен: 15:58 | 3 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

През октомври имаше три фактора, които влияеха върху цената на златото. Това заяви д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денозова.

Първият е това, че този месец изтече срока на доста опции и фючърси върху златото. Вторият - пазарите очакват резултатите от президентските избори в  САЩ  заради новите икономически стимули и третият фактор е силният долар, обясни гостът.

„Силният щатски долар обуслови волатилността и спада в цените в долари, защото в евро не с забелязват такива движения“.

Независимо от колебливостта в момента за последните шест месеца цената на златото в долари в отчела ръст от 11%, а в евро – 4%. А сега се забелязва спад само заради втората вълна на пандемията, смята Григорова-Генчева.

„Тези притеснения блокират гражданите и инвеститорите се насочват дори към такъв сигурен актив като златото“. 

На въпрос на водещия защо доларът е толкова атрактивен в момента, гостът заяви, че това се дължи на очакванията за т.нар. „смяна на стражата в Белия дом“, тъй като, обещаните от демократите стимули ще подкрепят долара и вероятно той ще се повиши от нивото, на което се търгува в момента, правейки го атрактивен за тези, които спекулират бързо във валути.

Григорова-Генчева коментира и големият интерес към златните ETF-и.

„Причната е, че ETF-ите балансират инвестиционните портфейли без да се свързват с физическо злато, следователно могат да се търгуват по-лесно и нямат разходи за съхранение и изработване“.

По отношение на инвестирането в злато България е в световния тренд, коментира гостът.

„Сега имаме и известно затишие, тъй като трябва да се преодолеят всички разходи свързани със зимния период и това потиска търсенето в цяла Европа и респективно България“.

„До края на годината ще има традиционно високо търсене на злато, а в началото на новата година се очакват и категорично по-високи цени“, заяви Григорова-Генчева. Тя прогнозира  пазарни стойности на благородния метал от 2100-2200 долара за тройунция.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.