Заменя ли биткойн златото като предпочитано убежище?

Скокът в стойността на криптовалутата със 150% през 2020 г. поставя цената на дигиталната монета спрямо златото на най-високото ѝ ниво от почти три години

07:47 | 19 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Биткойн все повече излиза под светлината на прожекторите, заменяйки златото като актив за хеджиране срещу рискове като по-нататъшна слабост на долара или повишаване на инфлацията.

Скокът в стойността на криптовалутата със 150% през 2020 г. поставя цената на дигиталната монета спрямо златото на най-високото ѝ ниво от почти три години, показват данни, събрани от Bloomberg. Инвеститорите все повече търсят портфейлни буфери на фона на прогнозите, че доларът ще спадне с 20% през следващата година в бавното и несигурно икономическо възстановяване от пандемията.

„Биткойн изглежда е най-добрият хедж срещу обезценяването на щатския долар, което се очаква при повече количествени улеснения от Федералния резерв, по-висок държавен дълг или засилваща се крива на доходността - или и трите“, заяви Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte.

Базата за инвеститори в биткойн също се разширява, тъй като все повече институции прибягват към актива. Но неговата волатилност - включително яростен ръст към 20000 долара през декември 2017 г., последван от спад – създава притеснения дали криптовалутата може да се използва за съхранение на стойност.

Съотношението на

Съотношението на биткойна към златото е близо до най-високите си нива от началото на 2018 г. Графика: Bloomberg

„Страхът от пропускане на добра възможност тук наистина е в сила и фактът, че толкова много големи инвеститори публично декларират позициите си, очевидно помага за нарастването му“, написа Крис Уестън, ръководител на научните изследвания в Pepperstone Financial Pty, в бележка от 18 ноември.

Цената на златото е спаднала с почти 9% от рекордните си стойности през август. Въпреки това през тази година пазарната стойност на ценния метал е нараснала с около 24% досега. Някои стратези вече изразяват мечи настроения за златото. Morgan Stanley например намали прогнозата си за благородния метал до средно 1825 долара за тройунция за 2021 г. от предишните 1950 долара, аргументирайки се, че глобалното икономическо възстановяване подбива надеждите за по-нататъшни ръстове.

„Нарастването на доходността по 10-годишната държавни ценни книжа на САЩ до над 1% през следващите месеци може да ограничи ръста в цените на метала, но той ще остане привлекателен като убежище през следващата година“, каза Халей.

„Златото все още има по-силен опит и се е доказало в продължение на десетилетия като сигурен актив по време на низходящите тенденции на пазарите“, пише в имейл Шон Джие, главен оперативен директор на Digix. „Нахвърлянето на биткойна от страна на някои инвеститори помогна да се обясни скорошното му представяне и създава риск, ако те започнат да продават“, каза още той.