Златото не изпълнява ролята си на актив убежище напоследък

Благородният метал и рисковите активи поскъпваха едновременно през миналата седмица

15:13 | 8 ноември 2020
Обновен: 15:15 | 8 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ръстът в цената на златото от тази седмица подчерта нещо необичайно за ралито през тази година - вместо да се движат в противоположна посока акциите, металите, известни като активи убежища, и по-рисковите активи са част от едновременно рали и цените им се повишават заедно, пише The Wall Street Journal.

Златото и среброто записаха най-добрата си седмица от около три месеца насам, след като цените им се повишиха, заедно с тези на рисковите активи, в навечерието на президентските избори в САЩ.

Четиримесечните фючърси върху златото на Comex поскъпнаха с 0,3% до малко над 1950 долара за тройунция в петък, с което седмичната им печалба достигна 3,9% - най-силната седмица за златото от края на юли. Американските акции междувременно също изпратиха най-добрата си седмица от месеци насам.

“Необичайната корелация стана факт, след като политиката на централните банки подкрепи акциите, осигурявахки икономически растеж, докато насърчи златото чрез увеличаване на очакванията за ускоряване на инфлацията”, заяви Даниел Гали от TD Securities. Федералният резерв повтори тази седмица ангажимента си за предстоящ продължителен период на ниски лихви.

Среброто, което е по-волатилно от златото, също поскъпна през тази седмица. Фючърсите върху среброто поскъпнаха с 8,6% до 25,646 долара за тройунция, отбелязвайки най-силната си серия от началото на август насам.

По-слабият долар също задвижи ръстовете, както и залозите на инвеститорите, че основните лихви ще останат ниски в обозримо бъдеще. Опасенията, че инфлацията може да се ускори от стимулите също насърчиха пазара.

Купуването на злато обикновено е начин за хеджиране срещу риска от ускорена инфлация. Тя също така обикновено понижава възвращаемостта по облигациите, като по този начин благородният метал изглежда по-привлекателен за инвеститорите.

“Имаме ситуация, в която капиталът тече към златото в резултат на много ниските лихвени проценти и очакванията за инфлацията, а едновременно с това имаме и ситуация, при която по-високите очаквания за растеж подкрепят акциите”, обяснява Гали.

По-слабият долар също насърчава ръстовете в цените на активите, които рядко поскъпват успоредно със златото. Цената на биткойн се повиши с 13% спрямо долара през тази седмица, като стойността на криптовалутата се доближава до най-високите си нива от три години насам според CoinDesk.

“Общото между биткойн, златото и среброто е, че те се облагодетелстват от средата с ниски лихви”, заяви Крис Уестън от Pepperstone Group Limited.