Златото се насочва към най-големия си седмичен ръст от юли насам

Благородният метал поскъпва с 3,7% за седмицата на борсата в Лондон

14:23 | 6 ноември 2020
Обновен: 14:23 | 6 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Златото се насочва към най-големия си седмичен ръст от юли насам, като медта също поскъпва на фона на преднината на кандидата на демократите Джо Байдън по пътя към Белия дом и докато инвеститорите претеглят възможността за допълнителни стимули от Федералния резерв, съобщава Bloomberg.

През последния месец несигурността около изборите и пдоновените надежди за стимули увеличиха търсенето на активи убежища. Байдън, който се нуждае от победа в още един щат, за да спечели вота, повежда пред Доналд Тръмп в Джорджия и увеличава преднината си в Невада.

Междувременно Тръмп заяви, че изборите са били откраднати от него, въпреки че не предостави доказателства за изборни нарушения.

Цената на

Цената на златото се насочва към най-големия си седмичен ръст от три месеца насам. Графика: Bloomberg 

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл отвори вратата за вероятна промяна в програмата за изкупуване на облигации на централната банка в идните месеци, като посочи, че е необходима повече фискална и монетарна подкрепа.

Спот цената на златото се понижи с 0,1% до малко над 1948 долара за тройунция в ранния следобяд в петък на борсата в Лондон, но седмичният ѝ ръст е в размер на 3,7%. Индексът Dollar Spot на Bloomberg претърпя лека ромяна, като се насочва към седмична загуба.

Цената на медта също се повишава с 0,9% до 6915,5 долара за тон в Лондон. Цената на метала се насочва към седмичен ръст на фона на слабия долар, докато цената на цинка ревизира по-ранните си загуби и достигна най-високото си ниво от май 2019 г. насам.

Въпреки че завършек на оспорваните избори в САЩ с разделено правителство би бил най-малко положителният от всички възможни сценарии за стоковите пазари, цената на медта може да достигне свежи върхове през следващата година на фона на колебанието при предлагането и силното търсене, твърдят анализатори на Morgan Stanley.

“След отминаването на първоначалната волатилност очакваме увеличен фокус върху пазарните фундаменти, които остават в подкрепа на основните метали”, посочват експертите.