Тръмп отправя нова заплаха към Wall Street: Изборен хаос

Има риск да бъде предизвикана паника и желание за преместване на парите в по-безопасни активи от акциите

15:17 | 26 септември 2020
Обновен: 15:39 | 26 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Тръмп отправя нова заплаха към Wall Street: Изборен хаос

Инвеститорите стават все по-изнервени и това, което няма да могат да приемат е бързо влизане в ситуация на хаос, при който резултатът от изборите няма да е ясен с месеци или президентът Доналд Тръмп ще загуби, но ще откаже да напусне поста си, пише в свой анализ Politico.

Подобни страхове за хаос станаха още по-реални тази седмица, когато Тръмп заяви, че не е задължително да се ангажира с мирен преход, ако загуби на 3 ноември.

„Ще трябва да видим какво ще се случи. Знаете, оплаквам се от бюлетините и те са катастрофа“, каза президентът за предаването на властта.

Това са най-острите коментари на Тръмп досега по отношение на изборите и то по-малко от шест седмици преди изборния ден. Той многократно се оплаква от възможността за широкообхватна измама на изборите, но многобройни проучвания показват, че шансът за подобно нещо е много малък.

Агресивното говорене на Тръмп обаче сега рискува да навреди на това, което той смяташе за едно oт най-големите си постижения – растящ фондов пазар.

Нарастващата несигурност относно събитията след деня на изборите вече стимулира все по-агресивни залози на Wall Street за повишаване на волатилността през следващите седмици. Основните борсови индекси са загубили близо 10%, откакто достигнаха върховете от ерата на Covid в началото на септември. Спадът през последните седмици следва и сигнали за смекчаване на икономическото възстановяване, както и страх от по-нататъшно влошаване, ако не бъдат осигурени нови икономически стимули.

Конгресът изглежда, че не се доближава до подновяване на допълнителните обезщетения за безработица, помощта за малкия бизнес или инжектирането на нови пари директно в ръцете на милиони американци, въпреки че ще бъде направен нов опит това да се случи. На този фон броят на заявленията за безработица продължава да се движи около 1 милион на седмица, а 26 млн. американци остават зависими от някакъв вид помощ за безработица.

При тази несигурност анализаторите от Wall Street все повече се готвят за хаос около изборите и последваща ожесточена битка, която може да включва протести и дори насилие по изборите. Безредиците със сигурност няма да се отразят добре на търговията и дори биха могли да изострят опасенията за икономиката, която изостава заради пандемията и причинява вреди на потребителите и бизнеса.

„В момента има много фактори, които оказват натиск върху фондовия пазар и потенциалът за горещо оспорван резултат със сигурност е един от тях, особено след като сега сме в рамките на 40 дни до изборите и сме във време, в което вече има толкова много социално напрежение “, коментира Марк Лускини, главен инвестиционен стратег в Janney. По думите му в такава ситуация инвеститорите биха били по-склонни първо да продават, а след това да задават въпроси.

Междувременно протести вече имаше в редица големи градове заради полицейското насилие. А пандемията в САЩ е една от най-тежките в света, като до момента над 200 хил. американци са починали от вируса, който успя и да предизвика голям икономически спад. Така днешната несигурна среда, както за пазарите и икономиката, така и за политическата система, рискува да избухне по непредсказуем начин.

„Страховете са свързани с това, че при спорни избори може да се стигне дори до насилие, а това би ударило силно пазарите“, смята Брад Макмилън, главен инвестиционен директор на Commonwealth Financial Network.

Към цялата картина се добавя и желанието на Тръмп бързо да представи свой кандидат, който да заеме мястото във Върховния съд на починалата съдийска Рут Бейдър. А това прави по вероятно Върховният съд да се произнесе в негова полза при оспорени избори. Това разгневи левицата и потенциално увеличи шансовете за ожесточени сблъсъци след 3 ноември, ако Върховният съд всъщност трябва да уреди резултатите.

Някои инвеститори със сигурност биха се възползвали от хаоса при оспорвани избори, включително трейдъри, които печелят парите си от волатилността на пазара. Брокерските къщи на Wall Street, които зависят от големите обем и многото трансакции, могат да видят ръст на приходите си. Но за по-голямата част от американските инвеститори, които имат предимно пари на пазара чрез пенсионни планове, това може да предизвика паника и желание за преместване на парите в по-безопасни активи, което може да доведе до още по-ниски цени на акциите.

Волатилността вече се увеличава на Wall Street. Индексът на волатилността CBOE, известен като VIX, е близо до двуседмичен връх и се очаква да продължи да нараства с наближаването на изборите.

Повечето ръководители, трейдъри и инвестиционни анализатори очакват пазарната среда да се успокои бързо след изборите, ако резултатът е ясен.

Победата на Байдън, особено ако демократите вземат и Сената, може да предизвика краткосрочни разпродажби поради опасения от увеличаване на данъците за корпорациите. Някои сектори, които вероятно ще бъдат изправени пред нови регулации, включително банките и енергийната индустрия, също могат да пострадат.

Но на Wall Street не вярват особено, че победата на Байдън ще смаже пазара на акции за по-дълъг период, както предположи Тръмп, особено предвид изключителните усилия на Федералния резерв за ускоряване на възстановяването. Въпреки наклона наляво на Демократическата партия на Байдън не се гледа като на радикал, който ще се опита да промени коренно икономиката.

Победата на Байдън освен това може да намали част от напрежението, породено от търговските войни на Тръмп, и като цяло да създаде малко по-стабилна политическа среда, смекчавайки първоначалните разпродажби. Пълният демократичен контрол пък вероятно би довел до значителни нови фискални стимули, които обикновено се разглеждат като положителни за Wall Street.

В момента обаче нарастват страховете, че пазарите няма да имат представа може би в продължение на седмици или месеци кой ще е следващият президент на САЩ.