Съдия нареди на администрацията на Тръмп да отложи спирането на TikTok в неделя

Стивън Енгъл, Bloomberg

18:58 | 25 септември 2020
Автор: Петя Кушева

В понеделник Доналд Тръмп даде своята благословия за сделката по принцип. Във вторник каза, че иска Oracle да поеме пълния контрол върху TikTok Gobal, което разбира се няма да удовлетвори искането на китайците. Така че се размениха доста различни реплики по повод тази сделка.

Администрацията на Тръмп и Министерството на търговията миналата неделя дадоха една седмица отсрочка от първоначалната дата на забраната. И новият срок изтича тази неделя.

ByteDance подаде петиция с искане за отмяна на предварителната заповед за крайния срок в неделя. Те имат прекалено много неща, които трябва да свършат, както по сделката с Oracle/Walmart, така и с одобрението на китайското правителство, а също и с министерството на търговията и проверката на CFIUS, която все още предстои да одобри сделката.

Окръжният съдия от САЩ Карл Никълс даде на администрацията на Тръмп срок до 2.30 следобяд, източно стандартно време в петък, да се съгласи с отлагането на крайния срок в неделя или ако не направи това, да внесе необходимите документи в съда като посочи  причините, поради които се противопоставя на искането на ByteDance относно заповедта.

Ако няма отлагане, съдията ще проведе съдебно заседание по повод искането на BayteDance в неделя сутринта - mоловин ден преди да влезе в сила забраната.

Забраната влиза в сила в 11.59 в неделя вечерта. И това ще премахне TikTok, приложението на Bytedance, от магазините за онлайн приложения на Аndroid и Apple и ще го спре за американските потребители, както и бъдещите му актуализации, които са важни за оцеляването му в Съединените щати.