Залогът на Бъфет на Япония може да преначертае планове на Wall Street

Изборът на най-известния американски инвеститор е сигнал за пазара в САЩ

12:06 | 6 септември 2020
Обновен: 12:18 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Въпреки че фондовата борса в САЩ се възстановява след трусовете през март, като индексите достигат нови рекордни стойности, най-известният американски инвеститор залага на коренно различен пазар, пише Financial Times. 

Уорън Бъфет започна да изгражда първата си значителна позиция в японски акции месеци преди най-дълго управлявалият премиер на страната да се оттегли от поста. Покупката на Berkshire Hathaway на дялове в пет от основните търговски къщи в Япония стана ясна два дни след новината за оттеглянето на Шиндзо Абе. 

Berkshire придоби акции от около 5% в  Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. и Sumitomo Corp. през последните 12 месеца, се казва в изявление на американския конгломерат. Инвестициите са оценени общо на повече от 6 милиарда долара.

Изглежда Бъфет започва да залага на Абеномиката, въпреки че тя формално приключва. Неговият внезапен, на пръв поглед противоречив интерес, заслужава вниманието на инвестиционна общност, която отдавна избягва третата по големина фондова борса в света. 

За брокерите ходът на Бъфет за 6 милиарда долара може да има голямо отражение. Някои фондови мениджъри в САЩ вече започнаха да се тревожат от потенциалните трусове около президентските избори и очакваните дългосрочни щети от коронавируса. 

Япония е разглеждана като място, което се научи да живее с икономика след коронакризата, подобна на останалите страни. Бъфет обаче е първото голямо име, което залага на страната. Глобалният инвестиционен интерес към Япония обичайно по-скоро се дължи на определени събития, отколкото на числа. При появяването на Абе например, в ранните години на управлението му, потоците към Япония бяха огромни и движеха пазара, но останаха сравнително краткосрочни. 

През последните няколко години потоците към и извън японските акции са разочароващо некорелирани с печалбите. Вредните три “д” за Япония - дефлация, демография и дълг - направиха страната място, което много фонд мениджъри могат да си позволят да избегнат. Това още повече е подхранено от факта, че ралито в САЩ е задвижвано от растежа на цените на акции на компании от Amazon до Tesla. 

В продъжение на десетилетие залозите на фонд мениджърите на солидни, високо оценени акции, се оказват хронично неефективни. Ако залогът на Бъфет се докаже като следващия значителен, който може да привлече чуждестранен капитал към фондовия пазар в Токио, това ще бъде добре дошло, но и важен признак за изместването на доверието. 

Бъфет е избрал търговски къщи, имайки се предвид прословутата сложност на техния бизнес, залагайки, че трудността да се оцени сложността на работата им означава, че те са погрешно оценени. Ако той наистина се интересува от намирането на други възможности на пазара в Токио, предлагащи изгодни цени и надеждна възвръщаемост, съществуват много.

И все пак залогът на Япония, дори когато Абеномиката е поставена под въпрос, е сигнал за американския фондов пазар и крайността на настоящия му профил.