Бъфет е купувал собствени акции, докато е продавал други

Второто тримесечие отбеляза най-големите разпродажби на акции от страна на Бъфет от повече от десетилетие

17:20 | 8 август 2020
Обновен: 17:22 | 8 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Известният инвеститор Уорън Бъфет е похарчил рекордните 5.1 млрд. долара за изкупуването на собствени акции на Berkshire Hathaway през второто тримесечие, което е повече от два пъти от сумата за обратни изкупувания, заделяна преди, съобщава Bloomberg. Освен това обратното изкупуване се случи, когато Бъфет разпродаде акции на други компании за почти 13 млрд. долара., включително акции на авиокомпании и на някои от финансовия сектор.

Второто тримесечие отбеляза най-големите разпродажби на акции от страна на Бъфет от повече от десетилетие.

През последните седмици Бъфет показва признаци за апетит към купуване, но като цяло през тази година той натрупа парични средства, докато други инвеститори се стремят да се възползват от възможностите на фона на сътресенията.

„Нашите бизнес групи се подготвят за по-слаби парични потоци от намалени приходи и икономическа активност в резултат на Covid-19“, обясняват от Berkshire. От компанията обаче вярват, че ликвидността и капиталова сила са повече от адекватни.

Паричните наличности, с които разполага Бъфет, скочиха до рекордните 146.6 млрд. долара в края на юни. Напоследък все пак той стана по-активен като сключи сделка за активи в сектора на природния газ и си набави акции на Bank of America за поне 2 млрд. долара през последните седмици до 4 август.

Акциите клас A на Berkshire, които паднаха в съответствие с S&P 500 през първите три месеца на годината, когато пандемията се разпространи в САЩ, поевтиняха с още 1,7% през последното тримесечие, докато по-широкият индекс нарасна с 20%. Акциите на компанията са поскъпнали през юли и август, но все още се представят по-зле от очакваното през 2020 г. Акциите клас А на Berkshire са поевтинели със 7,4% за годината до края на сесията в петък в сравнение с 3,7% ръст на S&P 500.

Оперативната печалба на Berkshire намаля с 10% през второто тримесечие до 5,5 милиарда долара. Това се дължи на 42% спад на приходите на предприятията за производство, сервиз и търговия на дребно. Компанията също така е поела и разходи за 10 млрд. долара от обезценяването на активи на Precision Castparts. Berkshire купи Precision Castparts през 2016 г. в сделка за 37.2 млрд. долара, което е и една от най-големите сделки на Бъфет. Сега обаче, след като Boeing и Airbus намалиха производството на реактивни самолети и пътуванията по въздух също са ограничени, по-малка е и нуждата от резервни части, каквито произвежда компанията. Така през първата половина на годината се наложи да бъде направено агресивно преструктуриране и бяха съкратени около 10 хил. служители.