Компанията на Бъфет Berkshire с инвестиции в японски компании за 6 млрд. долара

Бъфет отпразнува 90-тия си рожден ден на 30 август

08:35 | 31 август 2020
Обновен: 08:39 | 31 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway закупи акции от пет японски дружества, съобщава Bloomberg. С този ход Бъфет увеличава експозициите си към сектора на борсово-търгуваните стоки и отбелязва едно от най-големите си влизания във втората по големина икономика в Азия.

Berkshire придоби акции от около 5% в  Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. и Sumitomo Corp. през последните 12 месеца, се казва в изявление на американския конгломерат. Инвестициите са оценени общо на повече от 6 милиарда долара, след като акциите на всичките пет компании поскъпнаха с поне 5% по време на търговията в Токио в понеделник.

Докато Бъфет остава сравнително предпазлив с рекордния кеш, който държи, откакто Covid-19 се развихри в глобалната икономика, то Berkshire добавя към експозицията си към сектора на суровините с различни сделки, включително споразумение за покупка на по-голямата част от газопровода за природен газ на Dominion Energy и складови активи през юли.

Акциите на компаниите от сектора следват по-широкия фондов пазар през последните години, повлечени надолу от спада на цените на суровините и пренасочването на инвеститорите към технологичните книжа. Повечето японски компании, към които се насочи Berkshire, са основни играчи в енергийната и суровинната индустрия на страната, търгуват се на по-ниска от балансовата стойност и предлагат по-висока дивидентна доходност от тази на Topix.

Инвестициите на Бъфет могат да помогнат за укрепване, както на самия сектор, в който той инвестира, така и на Япония като цяло. Икономиката на страната, която е в размер на 5 трлн. долара не само се бори с пандемията от коронавирус и отлагането на Олимпийските игри в Токио, но съща така преминава и през преходен период, след като премиерът Шиндзо Абе обяви миналата седмица, че се оттегля по здравословни причини.

Чуждестранните инвеститори са продали японски активи на стойност 43 млрд. долара през тази година, като е напът да бъде отчетено най-голямото изтегляне на капитали от Япония от 2018 г. насам.

"Радвам се, че Berkshire Hathaway участва в бъдещето на Япония и петте компании, които избрахме за инвестиции“, каза Бъфет в изявлението.

Бъфет посети Япония след цунамито през 2011 г. и ядрената катастрофа, но досега като цяло не беше активен по отношение на инвестициите в страната.

Berkshire заяви, че планира да задържи инвестициите в Япония в дългосрочен план и се ангажира да притежава само 9,9% от акциите на която и да е от петте компании, освен ако не бъде получено изрично одобрение за по-големи вложения от Съвета на директорите на дружеството, в което е инвестирано.

Бъфет, който отпразнува 90-ия си рожден ден на 30 август, превърна Berkshire в конгломерат, оценен на над 521 милиарда долара, като операциите варират от застрахователи до индустриални гиганти като Precision Castparts и търговци на дребно като Fruit of the Loom. В края на юни портфейлът от акции на Berkshire възлиза на около 207 милиарда долара, докато парите в брой са нараснали до рекордните 146,6 милиарда долара. Акциите на Berkshire са поевтинели с 3.6% през тази година спрямо ръст от 8.6% ръст на индекса S&P 500 индекса.