2020 се оказа фантастична година за Илон Мъск

SpaceX изпрати двама астронавти до МКС в края на май и ги върна безопасно вкъщи, Tesla отбеляза четвърто поредно тримесечие на печалба

12:41 | 3 август 2020
Обновен: 12:41 | 3 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Независимо дали го смятате за възхитителен или неприятен, Илон Мъск се радва на фантастична година. SpaceX, компанията, която той основа през 2002 г., изпрати двама американски астронавти до Международната космическа станция в края на май и ги върна безопасно вкъщи с историческото кацане в неделя, предвещаващо нова ера на космическите пътувания в частния сектор, пише Bloomberg.  

Производителят на електрически автомобили Tesla наскоро отбеляза четвъртото си поредно тримесечие на печалба и скоро може да се присъедини към индекса S&P 500. Тазгодишното рали на акциите направи калифорнийската компания най-ценният автомобилен производител в света с пазарна стойност от около 267 милиарда долара към петък. 

Това е забележителен обрат от тъмните дни на 2018 г., когато Tesla се бореше да увеличи производството на седана Model 3, редица изпълнителни директори на компанията напуснаха, а Мъск бе съден от американската комисия по ценните книжа и борсите заради своя скандален туит „go private“. 

Илон Мъск сега е 10-ият най-богат човек в света, сочи индексът Bloomberg Billionaires. 

Коронавирусен спор 

Мъск попадна под обстрел за омаловажаване на пандемията от коронавирус, като в началото на март написа в Twitter, че „коронавирусната паника е тъпа“ и след това прогнозира, че САЩ вероятно ще имат „близо до нула нови случаи“ до края на април. В Калифорния, където в огромния автозавод на Tesla работят около 10 000 работници, Мъск се противопостави на органите за обществено здравеопазване в окръг Аламеда, като затвори завода късно и го отвори рано.

Въпреки това, в година, в която голяма част от страната е ударена от нарастващите вирусни инфекции и широко разпространената икономическа тревожност, Мъск е буен и разрастващ се. Tesla, която има 55 000 служители в световен мащаб, продължава да наема хора и да строи нов автомобилен завод в Остин, Тексас, за предстоящия си електрически пикап. Мъск спомена в петък, че работната сила на Tesla може да нарасне до 65 000 до края на годината. 

Успехите на SpaceX  

SpaceX (Space Exploration Technologies) е най-известен с пускането на ракетата Falcon 9 за многократна употреба за клиенти, сред които са търговски спътникови оператори, НАСА и американските военни. Успешният полет на астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли бележи първия път, когато SpaceX изпраща хора в Космоса - огромен напредък за компания, основана с цел колонизиране на Марс. 

Сега, когато тестовият полет „Demo-1“ приключи, SpaceX може да започне оперативни пътувания за НАСА. Мисията на Crew-1 е планирана за края на септември. 

SpaceX също тества Starship - ракетата от ново поколение, която ще изпрати хора до Луната и след това на Марс. Освен това се подготвя да пусне своя собствена космическа интернет услуга, наречена Starlink. По-късно този месец Мъск обеща да направи "актуализация за напредъка" на Neuralink - неговият стартъп за мозъчно-машинен интерфейс.  

„Успехът му говори сам за себе си. И макар да изглежда, че всичко изведнъж се е получило добре за него през тази година, той поставяше основите за този успех през цялото последното десетилетие", каза Джийн Мюнстер, управляващ партньор в Loup Ventures.