Европа има водеща роля за възхода на конкурент на Tesla

Производителят на електрически камиони Nikola разчита на експертизата на европейски фирми за производствените процеси

15:23 | 31 юли 2020
Обновен: 15:33 | 31 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Европа има водеща роля за възхода на конкурент на Tesla

Производителят на електромобили Nikola Corp. излезе на борсата през юни, като базираната във Финикс компания бързо повиши пазарната си стойност до близо 30 млрд. долара. От тогава до сега пазарната ѝ капитализация се понижи до по-разумните 10.5 млрд. долара, но това пак е доста добре за бизнес, който тепърва ще генерира приходи. Най-обещаващите продукти на компанията са тежкотоварните камиони, които се задвижват от електрическа батерия или водородни горивни клетки, пише Bloomberg в свой анализ.

Възходът на Nikola затвърждава мнението сред мениджърите на компаниите от европейската автомобилна индустрия, че борсата в САЩ работи по различни правила. Макар че Tesla не регистрира големи печалби, компанията е оценена на близо 275 млрд. долара, което е повече от общата пазарна стойност на петте най-големи производители на автомобили в Европа.

Но сега поне Европа има дял в най-новия мащабен проект. Nikolа, която е основана от 38-годишния Тревър Милтън, до голяма степен разчита на експертизата на Стария континент. Bosh, германски доставчик на автомобилни части, помогна за разработването на електрическите превозни средства на Nikola, първите ѝ камиони ще бъдат сглобени във фабрика в Германия, която е собственост на италианската фирма Iveco. Тя и Bosh притежават по 6% от Nikola.  

Големият въпрос е дали подобен стартъп, който зависи толкова много от външна помощ, трябва да има висока пазарна оценка като Tesla която сама разработва повечето от технологиите си. И ако Европа има тази експертиза, защо сама не е създала пряк конкурент на компанията за електромобили на Илон Мъск?

Tesla и Nikola работят върху разрабоване на тежкотаоварни електрически камиони, но има някои основни разлики. Една от тях е, че Мъск отхвърля водорода, докато Милтън счита, че той е перфектното гориво за дълги пътувания с камиони.

Nikola разработи собствена софтуерна система за информация и управление на батерията и аеродинамичните процеси на превозните средства. Но компанията нае много служители за изпълнението на други процеси. Над 200 служители на Bosh участваха в производството на важни части от камионите на Nikola като модула за управление на камионите, акумулатора и други. Крайният резултат е интелектуална собственост, който се притежава от Nikola отделно или съвместно от Nikola и нейните доставчици.

Няма съмнение кой е по-опитният играч с по-голяма експертиза. Към момента Nikola разполага с 11 патента в САЩ, което се равнява на 1% от получаваните патенти средно на година от Bosh. Ето защо Nikola плаща на Bosh с цел да отговаря на индустриалните стандарти на своите превозни средства.