Китайски компании конкурират Tesla с ниски цени

Редица китайски производители са амбицирани да изпреварят Tesla по продажби на пазара в Китай

21:35 | 24 юли 2020
Обновен: 21:35 | 24 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските производители на електрически автомобили засилват конкуренцията си срещу Tesla, като пускат свои модели на ниски цени на пазара в Китай. По този начин те се опитват да изпреварят американската компания, която стана лидер по продажби, съобщава Bloomberg.

Китайската компания NIO обяви в петък, че новият ѝ SUV модел EC6 ще се предлага на цени от 368 хил. юана (52.5 хил. долара), което е с 25% по-ниско от предварителната цена на прекия конкурент на пазара Tesla Model Y.

Седанът P7 на Xpeng Motors е в оспорвана надпревара с Model 3 на Tesla за привличането на интереса на купувачите. Китайският модел е на по-ниска цена, като през септември ще излезе версия на автомобила, която издържа на значително по-дълги разстояния с едно зареждане на батерията.

Tesla бързо зае водеща позиция на най-големия пазар на електрически автомобили в света, след като откри завод за производство в Шанхай преди година. Все пак секторът на електромобили се намира в начален етап и някои местни компании тепърва наблюдават ръст на продажбите си.

Докато Tesla се опитва да намали цените на електромобилите си, китайски конкуренти с по-утвърдени на местно ниво вериги за доставка имат предимство при купувачите, които търсят превозни средства на изгодни цени.

NIO представи модела си EC6 през декември миналата година. Тогава основателят на компанията Уилиам Ли обяви, че ръководството ще определи цената на електромобила спрямо тази на Tesla Model Y. От китайския производител обявиха, че новият модел EC6 ще излезе на пазара през септември.

Към момента Model Y се произвежда единствено в САЩ, като в страната се продава на начална цена от 49 990 долара. От сайта на Tesla става ясно, че предварителната цена на компактния SUV модел за Китай е 488 хил. юана, но няма информация дали става дума за произведената в САЩ версия или друга, която ще бъде сглобена в Китай. Според очакванията доставките за Китай ще започнат през 2021 г.