Големите капитализации на Tesla и Apple могат да насърчат възстановяването

Скъпите технологични акции могат да предоставят и ползи за икономиката след удара от пандемията

10:00 | 19 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Коронавирусната пандемия може и да удари икономиката, но технологичните акции отново се представят както през 1999 г. Фондовите пазари не са икономиката, но изглежда странно за акциите да поскъпват в разгара на дълбока рецесия, пише анализатор за Bloomberg. 

Причината за разликата е, че цените на акциите отразяват очакванията за бъдещите приходи и печалби, не ситуацията днес. Ако се появяват планове за нови технологии, перспективите могат да се подобрят, въпреки че настоящата ситуация изглежда мрачна. Исторически големите пазарни капитализации на технологичните компании в края на 90-те години на миналия век също се дължаха на очакванията за печалбите в идните години. 

Истинските фенове на Tesla залагат на акциите на компанията, защото вярват във визията за технологично напреднала електрическа кола или други продукти въпреки слабия финансов баланс на дружеството и високия му дълг. Въпросът е дали е правилно акциите на едно дружество да се оценяват на базата на концепция, а не само на фундаментите. Нито един от тези начини не изглежда напълно правилен, за да постави оценка сам по себе си. 

Ако Tesla беше оценена само според баланса си, компанията може би нямаше да е в състояние да набере достатъчно средства, за да продължи да създава и развива електромобили. Изглежда доста сигурен залог, че Tesla е иновативна и ще продължи да създава нови изобретения, но когато са включени новите продукти, очакваните бъдещи приходи и печалби в дългосрочен план са трудно предвидими. 

За много хора има голяма вероятност Apple да пусне нов продукт, като например очила за виртуална реалност, a цените на акциите на компанията подсказват, че инвеститорите вече избягват да я оценяват само по приходите от iPhone. Опитните венчър инвеститори биха били щастливи да поемат риска за хипотетични продукти за нововъзникнали стартъпи, но фондовите пазари не са намерили начина, по който да оценяват продуктите, които тепърва ще бъдат създавани от компаниите. 

Създадените от технологичните компании продукти би трябвало да са относително ясни от структурата на компанията. Поглеждайки хората и инициативите, външен наблюдател би трябвало да може да оцени въздействието, качеството и вероятността за успех на нов продукт, може би и дори бъдещи приходи. 

Икономистът Стиън Уестлейк използва израза „нематериален капитал“, за да опише ползите, които една компания получава от своите служители и организационна структура. Ако се използват диаграми на организациите за точно определяне на нематериалните активи, може би ще е по-лесно да се оцени една компания не само по вече пуснатите си продукти, но и по отношение на тези, които се очаква да стартира. 

Трудността при ценообразуването на нови продуктови линии съществува в сферата на частните компании. Vision Fund на Softbank направи големи и смели залози в обещаващи компании, оценявайки ги може би над това, което приходите им могат да предложат. Някои от тези компании не бяха способни да посрещнат целите си, сривайки се под тежестта на твърде многото капитал.

За създаването на технологични еднорози, оценени в рамките на между един и 50 милиарда долара, със сигурност би било трудно да се наберат средства за нова продуктова линия, базирани на “нематериални активи”. Капиталът трябва да се влива в тези силно иновативни, авангардни компании в сегашния свят с ниски лихви, но малцина разбират как да структурират подходящото финансиране.

На фона на предизвикателствата пред икономиката пътят към възстановяването зависи от технологичните компании, които бързо се разрастват, генерират приходи и създават работни места. По-точно ценообразуване на нематериалните активи може да ускори процеса по възстановяването, позволявайки на разтящите технологични компании да наберат средства за нови продуктови линии, вместо просто да ускоряват мащабите на старите. Това би могло да им помогне да придобият и стари компании в сделки, финансирани основно от ползите за приходите им. 

Инвеститорите не трябва да критикуват високите цени на акциите на технологичните компании, а да ги приемат и разберат, защото те може да се окажат ключ към икономическото възстановяване. Състезанието е за откриването на печелившата формула. 

Текстът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение